Dřív se tu porážela zvířata, dnes tu hrají divadlo. Rosťa Novák a Štěpán Kubišta představují Jatka78

21. listopad 2014

Dokážete si představit, že by budova bývalých jatek mohla sloužit umění? Rosťa Novák a Štěpán Kubišta o jednom takovém projektu vědí. Právě oni otevřeli prostor pro experimentální umění a nový cirkus. Jatka78, jak se projekt jmenuje, najdete v pražských Holešovicích.

„O vlastní prostor jsme měli zájem dva roky,“ přibližují oba ve vysílání Hosta Radiožurnálu. „Nejdřív jsme vstoupili do skladu a tréninkového centra, ale v hlavě nám už klíčil nápad,“ popisují. Praha podle nich sice má dostatek míst, ale postrádá obsah. „Je tu spousta talentovaných lidí, kterým chybí prostor,“ tvrdí divadelní manažer Štěpán Kubišta.

„Divadla se zavírají. Některá dělají premiéry jen proto, že jsou. Tento prostor vzniká proto, že je tu potřeba, vnitřní pnutí,“ přibližuje Štěpán Kubišta. A principál Cirku La Putyka Rosťa Novák ho doplňuje, když popisuje 14 metrů vysokou budovu: „Neznám jiný srovnatelný prostor. A i když to byla dřív jatka, jsou okamžiky, kdy to tam vypadá jako v kostele.“

Během dvouměsíčního zkušebního provozu zjistili, že nepotřebují nákladnou rekonstrukci. „Rozpočet byl mizerný. Tohle dělali lidi, kteří pomáhali po práci, čistili, stavěli, bourali. A peníze nejsou důležité,“ uvažuje Štěpán Kubišta s tím, že šlo skutečně o akci „národ sobě“.

Čtěte také

Lidi potřebují jako diváky, ale také jako odborníky, kteří jim pomohou se vznikajícím kulturním prostorem. Co plánují dál? A jak dlouho dokáže člověk předvádět bezchybná artistická čísla, než tělo začne stávkovat? Také to zajímalo moderátorku Lucii Výbornou po 10. hodině.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio