Přistávání na letišti v Bhútánu? Jak na horské dráze. Létám na oko, přibližuje Slavomír Pískatý

3. prosinec 2014

Na zrádném letišti Paro v Himálaji může přistávat pouze 12 pilotů na světě – patří mezi ně český pilot Slavomír Pískatý mladší, který létá v exotickém Bhútánu. „Létáme nahoru a dolu, neexistuje, aby na letišti přistával pilot bez speciálního výcviku,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou. Jak se létá v Himálaji? A jací jsou Bhútánci?

„Letiště Paro je zrádné svou polohou a počasím, všude kolem letiště jsou kopce a piloti se musí vejít na dvoukilometrovou dráhu,“ nastiňuje s tím, že v období silných dešťů létá na oko, aby viděl údolí.

Vůbec za nejhezčí považuje létání do Nepálu. „Letíte podél pohoří Himálaje, během čtyřicetiminutového letu máte pět osmitisícovek vedle sebe. Na hory se můžete dívat pořád a stále se vám neokoukají,“ popisuje.

Logo

A jací jsou Bhútánci? „Klidný národ, není tam stres. Hodně dlouho žili v uzavřené zemi bez internetu, jejich mentalita je trochu jiná,“ vysvětluje. Země je také turisticky velmi unikátní. „Můžete chodit na úžasné procházky a tracky,“ dodává.

Jaký je rozdíl mezi kluzákem a větroněm? V čem je letiště Paro v Bhútánu nebezpečné? I to jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou v Hostu Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio