České hory? Vyjdou levněji, ale v cizině na sjezdovce nečekáte, srovnává Vít Štěpánek

Podle předpovědí by měl sníh na horách přibývat. A tak nezbývá než se rozhodnout, zda si užít víkendové lyžování na českých horách, nebo si připlatit a vyzkoušet sjezdovky v zahraniční. „Když podělíte počet nalyžovaných kilometrů počtem peněz, tak lépe vycházejí zahraniční střediska,“ upozorňuje v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou Vít Štěpánek.

K nejoblíbenějším zahraničním horským destinacím Čechů patří Rakousko a severní Itálie, zajímavá jsou ale i ta méně frekventovaná střediska. „V západním Rakousku je stále řada míst, kam mnoho Čechů nepřijede,“ vysvětluje.

Z finančních důvodů je nepochybně výhodnější zajet na víkend do některých z českých hor, ale přesto – zahraniční střediska stále nabízejí řadu výhod. „Mají větší rozsah sjezdovek, více kilometrů a také tam skoro nikdy nečekáte,“ doporučuje.

Čtěte také

Na výraznější zdražení na našich horách není prostor, ceny drží dole sílící konkurence v zahraničí. Ale i tam musí provozovatelé investovat, třeba do zasněžovacích systémů. „To nejsou jenom sněhová děla, ale rozsáhlé rozvody, stavba velkých nádrží, kde se voda zadržuje a umělý sníh vyrábí,“ říká.


Na 25 % z ceny denní permanentky jde na zasněžovací systémy

Celá záležitost je také energetický velmi náročná. „Většina velkých středisek má pokryto nad 50 % plochy sjezdovek sněhovými děly,“ dodává.

Kam vyrazit v zimním období za teplem? Naučila se už naše horská střediska plně konkurovat alpských areálům? I to jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio