Rallye Dakar? To už dneska není žádná expedice, vysvětluje zpravodaj Jan Říha

21. leden 2015

Jako akreditovaný novinář se zpravodaj rallye Dakar Jan Říha účastnil závodu už podesáté. Co ho na slavné rallye láká? „Adrenalin, vyvázání se z běžného života. Několikrát jsem si říkal: proboha, co tady děláš a proč sem lezeš? Ale člověk zažije něco jiného,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Nezbytný je pro něj seznam potřebných věcí, které musí stihnout, aby mohl naplnit rozhlasové vysílání a internet. „Příběhů na Dakaru je strašná spousta, někdy přijdou samy, někdy je ale musíte hledat,“ vysvětluje.

Rád také vzpomíná na Dakar v Africe, který byl podle něj mnohem těžší než dnes. „Všude se sport žene do extrému. Čekají se stále lepší výsledky, a tomu musí na Dakaru odpovídat celé zázemí. Už to není ta expedice,“ podotýká s tím, že závodu by prospělo více maratónských etap.

Čtěte také

„Letos musím pochválit techniku, žádné problémy nebyly a vše probíhalo výborně,“ podotýká s tím, že on sám se cítí, jako kdyby byl účastníkem závodu. „Vymýšlel bych si, kdybych neřekl, že tu káru s nimi tlačím, prožívám to s nimi, jsem uvnitř příběhů,“ nastiňuje.

Rallye Dakar se do Afriky jen tak nevrátí, míní Jan Říha

Čeští závodníci mají podle něj dobrou pověst, i když odkaz Karla Lopraise trochu slábne.„Češi stále patří k těm, kteří na Dakaru dokáží udělat hodně z mála, jsou považováni za dobré řidiče a techniky,“ upozorňuje.

Jak hodnotí letošní ročník? Proč je závod motorkářů nejtěžší? A proč není reálné vrátit Dakar do Afriky? I to jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio