O své zdraví se musíte starat sami. A když se to nepovede, jsou tu vědci, popisuje Zdeněk Havlas

Svou zručnost a šikovnost dokazuje Zdeněk Havlas hned na několika frontách – v práci se pohybuje mezi zkumavkami, postavil dům a ve volném čase vyrábí sýry. Vedoucí týmu Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR převzal tento poměrně netradiční koníček od své babičky.

„Sýry vyrábějí i lidé, kteří nejsou chemici,“ říká ve vysílání Radiožurnálu po 10. hodině. Zdeněk Havlas sice o sýrařství mluví jako o vcelku snadné záležitosti, ale s úsměvem dodává základní pravidlo, které si z tohoto oboru odnesl: „Udělejte sýr a pak ho teprve pojmenujte, protože nikdy nevíte, co z toho vyjde.“

Šikovnost si dnes udržuje spíš výrobou sýrů než prací. Většina jeho bádání se totiž skládá z teoretických výpočtů, a tak byste ho mezi zkumavkami hledali marně.

V současné době se připravuje na světovou výstavu EXPO 2015 v Miláně. „Chceme ukázat, že zdraví je vaše záležitost a musíte se o něj starat. Když se to nepovede, jsme tu my, vymýšlíme léky a snažíme se vám pomoct,“ přibližuje hlavní téma připravované expozice. I on však považuje udržování zdravého životního rytmu za skutečný oříšek. „Přece jen jsme zvyklí na naši českou kuchyni,“ uznává.

Když v rozhovoru dojde na financování české vědy, připomíná, že peněz na vědu není nikdy dost. Věda je totiž velmi nákladná záležitost. Dnešní vědci potřebují drahé přístroje a jejich výsledky často nejsou vidět, protože pracují jen s elementy vědy. Státní podporu, která se pohybuje kolem 26 miliard korun ročně, však nepovažuje za nízkou částku. „Peníze bychom měli využívat efektivněji, aby se financovalo skutečně jen to nejlepší,“ dodává.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio