Ivo Mathé srovnává české filmy se západní produkcí: Pořád natáčíme jen nízkonákladové filmy

21. únor 2015

Příznivci české kinematografie slaví svátek. Filmový tvůrci se dnes sejdou na předávání Českých lvů. Slavnostní večer moderuje Lucie Výborná, kterou znáte z vysílání Radiožurnálu. Jména těch nejlepších snímků uplynulého roku znají jen tři čtyři lidi a jeden z nich byl hostem moderátorky Patricie Strouhalové.

Ivo Mathé je členem prezidia České filmové a televizní akademie a působí mimo jiné také jako vysokoškolský pedagog. Právě on zná výsledky letošních Českých lvů. Během rozhovoru však odmítl i jen naznačit, který film získá nejvíc sošek. „Má to být překvapení pro tvůrce, nominované a hlavně pro diváky,“ zdůrazňuje.

Anketa Český lev podle něj prošla vývojem. „Boje o počet nominovaných filmů a kategorií už máme za sebou,“ hodnotí uplynulé roky. Za ten loňský se do boje o České lvy pustilo celkem 55 filmů, a to včetně dokumentárních. „Je to hodně,“ uznává, ale připomíná, že z tohoto celkového počtu je 24 snímků dokumentárních a 31 celovečerních, což nijak nepřekračuje každoroční průměr.

Výjimkou byla raná 90. léta, během nichž se natáčelo méně a filmové produkci pomáhala především Česká televize. „Bez její pomoci by tehdy žádný film nevznikl,“ uvažuje. I dnes však mají filmy problémy s financováním a bez pomocí televizních stanic by to nešlo. Oproti západním produkcím se tak u nás podle jeho slov pořád natáčejí spíš nízkonákladové filmy.

Audio záznam rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio