Financování kosmonautiky by bylo přínosnější než zbrojení, říká publicista Pavel Toufar

13. březen 2015

Rozpory mezi Sovětským svazem a Spojenými státy během období studené války se přenesly také do vesmíru, což se projevilo rychlejším vývojem a výzkumem. Dnes jsme spíš svědky poklesu vědeckého tempa, jak ostatně přisvědčuje publicista a odborník na kosmonautiku Pavel Toufar.

On sám by si přál, kdyby kosmický výzkum přinesl „zastavení nové studené války, která dnes hrozí“. Mezinárodní spolupráce je možná, jak dokazují posádky ve vesmíru, kde se setkávají Američané a Rusové s Japonci nebo Italy. „Je to inspirace pro politiky. Je lepší se dohodnout na Zemi, když jsme schopni se dohodnout také ve vesmíru,“ soudí a současně dodává: „Kdyby se peníze dávaly na kosmický výzkum, bylo by to přínosnější než zbrojení.“

Sankce proti Rusku podle něj fungují, podle Pavla Toufara však jen do určité míry. „Ustupují v případech, ve kterých je třeba se domluvit,“ vysvětluje a jako příklad uvádí v Rusku vyráběné raketové motory, které jsou vyráběny pro rakety Atlas.

Navzdory moderním technologiím se zřejmě vzdaluje chvíle, kdy se člověk vydá na Mars. „S vývojem se ukazuje, že meziplanetární sondy toho dokážou mnohem víc, než jsme si představovali,“ přibližuje. Znamená to tedy, že výzkumné sondy zvládnou udělat i činnosti, na které by byl potřeba člověk.

Pavel Toufar v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou posluchače mimo jiné pozval na výstavu Brána do vesmíru, která začala 12. března na pražském Výstavišti.

Čtěte také

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio