Kuřáci by měli platit vyšší zdravotní pojištění, myslí si kardiolog Petr Neužil

24. březen 2015

Kovářova kobyla chodí bosa a primář Kardiologického oddělení pražské Nemocnice Na Homolce Petr Neužil toto rčení jen dokládá, jak ostatně sám přiznal v Hostu Radiožurnálu s moderátorem Janem Pokorným.

Petr Neužil má sice běžně vyšší puls a měl by brát léky, ale současně uznává, že je zbytečné je brát neustále. Ve vysílání Radiožurnálu mluvil především o srdečních arytmiích a léčbě pomocí trojrozměrné zobrazovací techniky.

Příznaky srdeční arytmie můžou být různé, jak uznává. Hlavním příznakem však bývá bušení srdce, které se nemusí projevovat jen jako samotné bušení, ale také jako sevření nebo tlak na hrudníku.

I zablokovaná páteř může ovlivnit funkci srdce, jak Petr Neužil dokládá: „Okolo páteře se nachází vegetativní nervstvo, které reguluje bazální metabolické parametry, naše emoce, trávení.“ Zablokovaná páteř proto může ovlivnit srdce, které může reagovat vyšším pulsem.

Čtěte také

Dožíváme se vyššího věku a například dnešní šedesátníci žijí aktivněji než před 20 lety. „Naše srdce i organismus se na to musí adaptovat. Je to otázkou evoluce,“ míní lékař. Varuje ovšem před obezitou a kouřením.

„Obezitu nepotřebujeme, protože se ukazuje, že obézní lidé stonají hůře,“ vysvětluje a v té souvislosti také připomíná vyšší náklady na léčbu kuřáků. To by se podle něj mělo projevit ve výši zdravotního pojištění. „Populace kuřáků víc stoná. Když se přejídáme, jde alespoň o fyziologickou potřebu, ale kouření není potřeba. Kouříme zbytečně,“ myslí si.

Petr Neužil, primář Kardiologického oddělení pražské Nemocnice Na Homolce

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio