Husitské války jsem namalovala jako pouťovou píseň, říká ilustrátorka o knize pro děti Hus a Chelčický

13. duben 2015

Rodiče by knihu dětem neměli pouze položit na stůl, ale předčítat a něco o ní povědět. K tomu je ale potřeba zvolit tu správnou publikaci v knihkupectví. Své o tom ví oceňovaná česká ilustrátorka Renáta Fučíková, která do studia Radiožurnálu přinesla celou řadu svých knížek. A jak by sama načrtla dnešní den? „Vzala bych akvarel, je čirý jarní den – zelené, tyrkysové barvy,“ říká.

Ilustrátorka získala za svou práci celou řadu cen u nás i v zahraničí a připouští, že taková ocenění pomáhají. „Knihy potřebují pochvalu, aby byl rodič upozorněn, že kniha dítěti poslouží, v obrovské produkci se najde na 50 pochválených titulů,“ vysvětluje.

Některé její knihy byly předváděny i v podobě výstavy – například tříkilová kniha Historie Evropy putovala po Dálném Východě a dostala se až do Mongolska, v Česku je k vidění v Písku a chystá se do Plzně – letošního evropského města kultury.

Kniha vypráví o událostech od pravěku až po současnost, nechybí třeba takový Boris Jelcin, který zrušil KSSS. Ilustrátorka se ale snažila zachytit také dějiny všedního dne, nejenom bitvy a války. „Pomocí barvy a znaků se snažím, aby si děti události zapamatovaly, aby se dostaly pod data, “ upozorňuje.

Terapeutická pomůcka pro děti

Dětské knihy a ilustrace by měly pohladit dětskou duši, někdy jsou ale mezi nimi velké rozdíly. Třeba Grimmovské pohádky mají děti vychovávat, ukázat, kde číhá zlo a jak se mu vyhnout. „Je důležité, jak se tyto příběhy vizualizují. Pokud se ukazují jenom proudící krev, uťaté hlavy, ruce, nohy, hlavy, tak se příběh stává hororem. Pár obětí nechť padne, ale konec má být dobrý,“ vysvětluje.

Čtěte také

Na druhé straně příběhy H. CH. Andersena jsou dnes dětem předkládány jako pohádky, ale původně byly psané jako povídky, které reflektují život takový, jaký je, a to i se špatnými konci.

Renáta Fučíková

Že dětské knihy mohou dobře posloužit i jako terapeutická pomůcka dětem s různými disfunkcemi dokazuje její publikace Jakub a hvězdy – příběh vypráví o hvězdách a souhvězdích, ale zároveň nechybí etická poselství, která se mohou dětem sdělovat. „Kniha je určená, aby rodiče s dětmi společně četli a dívali se na ilustrace,“ upozorňuje.

Chelčický ve stínu Husa

Většina jejích knih se zabývá dějinami, proto ji bedlivě hlídají historici. „Nutí mě třeba umazat věž, která na hradě nebyla, a já jsem jim za to vděčná, protože kniha pak má správnou hodnotu. Osvěží dětem přístup k dějinám, ale zároveň nic nenalže,“ nastiňuje.

Čtěte také

Knihu Hus a Chelčický rozklenula jako oblouk mezi dvěma postavami, a tak zmapovala sto let husitských válek. „Namalovala jsem to jako pouťovou píseň, děti a dospělí se na to mohou dívat jako na trochu brutální komiks,“ přibližuje.


Knihy připravuji pro všechny věkové skupiny, menší i starší děti, na dospělého člověka může zapůsobit něco, co se nesmělo učit za totalitního režimu.

Při práci hledala klíč, jak přistoupit k mistru Janu Husovi, a přišlo ji málo věnovat se jenom bitvám a válkám, které následovaly po jeho smrti. „Hledala jsem nějakou oporu, kterou jsem našla v Petru Chelčickém, protože pacifismus je mi blízký. Petr Chelčický je ve stínu mistra Jana Husa, a přitom bychom na něj měli být pyšní,“ upozorňuje.

A jak hodně stoupá ilustrátorská prestiž v Česku? „Snažíme se, aby si lidé všimli, že knihy mají obrazovou část a grafickou úpravu,“ říká s tím, že mezi ilustrátory nepanuje rivalita, protože musí táhnout za jeden provaz. „Chceme, aby se dostaly k dětem hezké knihy, knihy nejsou drahé artefakty a nesoupeříme o nějaká velká sousta,“ uzavírá.

Knihy české ilustrátorky Renáty Fučíkové vycházejí i v zahraničí
autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.