Potřebujeme víc mrtvých, aby se něco dělo? Uprchlíci mířící do EU nejsou jen italský problém, říká novinář

21. duben 2015

Itálie čelí stále silnějšímu náporu uprchlíků mířících z Afriky do Evropy, přičemž nejde jen o italský problém, dotčeny jsou totiž hranice Evropské unie. Proč se Evropská unie o své hranice nestará lépe? A lze vůbec zabránit neštěstím na Středozemním moři?

„Evropa musí pochopit, že italské hranice nejsou hranice jednoho státu, ale celé Evropské unie,“ zdůrazňuje italský novinář působící v Česku Andreas Pieralli. Podle jeho názoru by se na ochraně měla podílet celá Evropa.

U ostrova Lampedusa došlo k velké nehodě naposledy v roce 2013 a už tehdy volali Italové o pomoc. Nic se však podle Andrease Pieralliho nestalo.

„Itálie opustila vlastní program, který byl poměrně dostatečně financovaný. Stál 9 milionů eur měsíčně, zatímco celoevropský program stojí necelé 3 miliony eur,“ přibližuje a poukazuje tak především na fakt, jak málo se Evropa podílí na řešení tohoto problému. „Potřebujeme asi víc mrtvých, aby se něco dělo,“ tvrdí.

Čtěte také


Andreas Pieralli o životě v Česku
„Kvůli ekonomické situaci se žije lépe v Česku než u nás,“ konstatuje. Chybí mu tu však italská pohostinnost. „Číšníci jsou tu příliš rychlí, protivní,“ popisuje.
Oceňuje naopak tichost Čechů. „Nemám rád typický italský hluk,“ potvrzuje s tím, že si oblíbil také přesnost hromadné dopravy a nepředbíhání v řadě.

Z programu Triton, který Evropská unie zřídila, se financuje zabezpečení lodí, výzbroj a provoz záchytných center v Itálii, kde uprchlíci čekají na rozhodnutí o jejich dalším osudu.

Tato centra jsou však podfinancovaná, jak Andreas Pieralli podotýká: „Podmínky tam jsou docela otřesné. Za ně byla Itálie často kritizovaná. Na jednu stranu Evropa kritizuje Itálii, ale na druhou pak málo jedná o další podpoře.“

Z neštěstí uprchlíků podle něj těží Liga Severu. „Je to poměrně xenofobní strana, která chtěla rozdělit Itálii. Teď však už ne a poukazuje na problémy s uprchlíky. Tak sbírá hlasy voličů, což je z lidského hlediska nechutné,“ vysvětluje.

Andreas Pieralli, italský novinář

Kam by pozval turisty, kteří plánují dovolenou ve Florencii? Jaké gastronomické unikáty mu v Česku chybí? A z jakého důvodu by rád založil Zahradu Spravedlivých? I na to se ptala moderátorka Lucie Výborná mezi 10. a 11. hodinou.

Čtěte také

Grafický přehled tragických nehod lodí s uprchlíky z Libye do Evropy v posledních dnech

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio