Stanislav Krupař se vydal s uprchlíky z Afriky do Evropy. Takhle to mohlo vypadat v Osvětimi, říká

24. duben 2015

Tisícovky lidí nasazují své životy a platí překupníkům, aby si splnily sny o lepším životu a dostaly se z Afriky přes Středozemní moře do Evropy. Přitom stovky jich umírají ještě na moři. Fotoreportér Stanislav Krupař na vlastní kůži vyzkoušel, co uprchlíci prožívají.

Stanislav Krupař se spolu s německým novinářem Wolfgangem Bauerem připojil ke skupině Syřanů mířících do Evropy. „To téma je ohromné, asi největší naší doby,“ vysvětluje důvod nebezpečné cesty fotoreportér v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou. Wolfgang Bauer o téma uprchlíků už dlouho stál a hledal člověka, kterému může věřit. Stal se jím právě Stanislav Krupař.

Dvojice evropských reportérů se stylizovala do rolí uprchlíků z Kavkazu. Tím také vysvětlovali, proč nemluví arabsky. „Komunikovali jsme mezi sebou obskurní řečí. Wolfgang si myslel, že to zní jako ruština,“ přibližuje jeden z mála komických momentů celé akce Stanislav Krupař.

Ani se podle jeho slov nečekalo, že přiveze výborné fotky, protože mohl pracovat jen skrytě. „Říkali jsme si, že jestli něco vznikne, bude to zázrak,“ říká k tomu.

Čtěte také

Za nelegální cestu do Evropy zaplatil každý 3 200 dolarů. „V Egyptě funguje síť agentů, kteří peníze vydají pašerákům až v momentě, kdy potvrdíte, že jste se dostali do Itálie,“ přibližuje jeden z domnělých znaků důvěryhodnosti obchodu s uprchlíky.


Když se přiblížily lodě, začala mela. Lidé se rvou do člunu, nikdo nehledí na ostatní. Z lidí se stává dobytek. Uvědomoval jsem si, že ze mě se stává taky. A stálo mě velké úsilí, abych se choval tak, abych se za sebe nemusel stydět.

Před samotnou týden trvající plavbou na člunu o několika metrech čtverečních byli uprchlíci ubytováni v konspiračních bytech. Během krátké doby se spřátelili s partou lidí. „Trávíte s nimi týden a rozvíjíte strategii, jak to přežít,“ nastiňuje. Jenže pak následovalo nalodění. „Čekáte na lodě, na pláži je v noci zima, okolo vás zfetovaní pašeráci, kteří mají strach. Může se stát cokoliv,“ popisuje.

Do Itálie se však nakonec nedostali. Člun, na který se nalodili, totiž zastavila egyptská policie, což Stanislava Krupaře prý ani nemrzí. Tušil, že by pravděpodobně viděl umírat třináctiletou dívku, která trpěla diabetem a její zdravotní stav byl skutečně špatný. „Jsem si jistý, že by ta holčička na lodi umřela. A já jsem nechtěl vidět, jak umírá 13leté dítě,“ dodává.

Czech Press Photo, kategorie Reportáž, 1. cena Zlaté oko STANISLAV KRUPAŘ: Přes moře do Evropy! Cesta Anase, syrského uprchlíka, z egyptské Alexandrie do Evropy

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio