Hormony štítné žlázy mají vliv na celý organismus. Preventivní vyšetření může udělat i obvodní lékař

24. květen 2015

Světový týden štítné žlázy je letos tematicky zaměřen na hypotyreózu, tedy sníženou funkci štítné žlázy. Toto onemocnění postihuje spíše ženy než muže a má vliv například v období gravidity. Jaké příznaky nás mají varovat? A jak se nemoc léčí?

Hypotyreóza se rozvíjí pomaleji a plíživěji, může trvat déle na rozdíl od zvýšené funkce štítné žlázy. „Svým způsobem je klidnější a mírnění, ale může mít dlouhodobé důsledky,“ upozorňuje ambulantní endokrinolog Richard Stejskal.

A dají se oba druhy onemocnění, tedy zvýšená a snížená funkce štítné žlázy, úplně vyléčit? „Cílem léčby je většinou znormalizovat hladinu hormonů štítné žlázy, v tomto slova smyslu se vyléčit dají, záleží na to, co je podstatou onemocnění,“ říká Michal Kršek, předseda výboru České endokrinologické společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Právě endokrinologická společnost usiluje o to, aby pacientky, které uvažují o těhotenství, byly plánovaně vyšetřeny ještě před otěhotněním. „Normální funkce štítné žlázy v těhotenství je nezbytná pro normální vývoj plodu,“ dodává.


Štítná žláza produkuje hormony tyroxin a trijodtyronin, které ovlivňují funkci všech buněk a takání organismu. Hormony jsou důležité od nitroděložního vývoje. Jakákoliv porucha funkce se nějak projeví a organismu vadí.

Tloustnutí kvůli štítné žláze? To je mýtus

V dnešní době se mluví zejména o autoimunitních onemocněních, které jsou na vzestupu zřejmě také životním stylem a různými civilizačními faktory. „Imunitní systém začne sovu žlázu nebo tkáň rozpoznávat chybně jako cizorodou a začne proti ní tvořit protilátky, a ty jí můžou buď stimulovat, nebo blokovat,“ nastiňuje Richard Stejskal.

Čtěte také

Nikdo přesně neví, proč onemocnění štítné žlázy postihuje častěji ženy než muže. K mýtům ale patří, že právě štítná žláza může za to, že ženy tloustnou. „Závažná obezita prakticky nikdy nemá za příčinu poruchu štítné žlázy,“ podotýká Michal Krška.

Projevy snížené funkce štítné žlázy bývají spojovány například s únavou, slabostí, nezájem o denní aktivity, u některých jedinců může mít i obraz deprese. Během onemocnění může dojít i ke změně kvality vlasů, což se ale může při léčbě zlepšit – přestanou být suché a lomivé.

Štítná žláza

K orgánům, na kterých je funkce poruchy štítné žlázy znát, patří také srdce. Pří zvýšené činnosti štítné žlázy dochází k rychlejší akci srdeční, což pacienti vnímají jako bušení srdce. Snížená funkce ovlivňuje srdce spíše plíživě, ale znamená vyšší riziko rozvoje aterosklerózy.

A kam bychom měli jít na vyšetření štítné žlázy? Preventivní vyšetření je v kompetenci obvodních lékařů, kteří zavedli testování štítné žlázy do základní palety vyšetření. „Udělat základní screeningové vyšetření dnes není problém v jakékoliv laboratoři,“ upozorňuje Michal Kršek.

Audio záznam rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio