V Brazílii mi chybí český chleba, v Česku usměvaví lidé, přiznává zahraniční zpravodaj David Koubek

1. červenec 2015

Zahraničnímu zpravodaji Českého rozhlasu Davidu Koubkovi chybí v Brazílii český chléb, v Česku se mu zas trochu stýská po usměvavých lidech. Jak však připomíná, v rozhlasové budově žádné kysele se tvářící lidi nepotkává.

Brazílie se nachází ve sportovním mezidobí. Rok uběhl od fotbalového mistrovství světa a rok zbývá Brazílii na přípravu olympijských her.

Starosta Ria de Janeira se podle Davida Koubka poučil z pořadatelství fotbalového šampionátu. „Tento politik prohlašuje, že mistrovství světa ve fotbale nebylo úspěšné. A slibuje, že dokáže naplánovat olympiádu bez korupce a zpoždění,“ vysvětluje David Koubek.

Po fotbalovém mistrovství totiž v Brazílii zbyla spousta nedokončených projektů, například některé projekty metra. Podle slov Davida Koubka zmíněný starosta dělá, co může. „50 % financí na olympiádu jde ze soukromých peněz. To by mělo zajistit, že se vše stihne,“ míní.

Pokud se do Brazílie chystáte, přečtěte si o specifikách této země v průvodci, radí David Koubek. Obecně se podle něj nedoporučuje chodit do chudinských čtvrtí. „Poznají na vás, že jste turista. Lidé, kteří na sobě mají drahou techniku a zlato, zkrátka můžou být oloupeni. Stává se to i běžným Brazilcům,“ přibližuje.

Čtěte také


Do Brazílie se můžete vydat za turistickou i obchodem na 90 dní bez víza.
Let z Česka trvá většinou 14 nebo 15 hodin. „Levnější lety, kdy za letenku zaplatíte i 12 tisíc korun, trvají i 30 hodin,“ upozorňuje. Během takové cesty strávíte dlouhou dobu čekáním na letištích.

On sám do chudinských čtvrtí chodí natáčet. „Vydávám se tam v době, kdy se nestřílí,“ popisuje a jak připomíná, má podle soudu druhých „vzhled teroristy“, což mu může leckdy pomoct.

Jak se i cizinci můžou zapojit do sambodromu? Je pravda, že Brazilci mají rytmus samby v krvi? A jsou místní stále tak nadšenými fanoušky fotbalu? Davida Koubka se ptal moderátor Petr Král v Hostu Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio