Horolezec Marek Holeček chce zdolat Gasherbrum I: Pří lezení sázíme to nejcennější, co máme

23. červenec 2015

Musím počítat s tím, že šlapu a někde hranice překračuju – když je ošklivo, dostáváme na frak a musíme se s tím popasovat, záleží jenom na tom, zda nám dá příroda šanci. To jsou slova horolezce Marka Holečka, který v tuto chvíli zdolává osmitisícový vrchol Gasgerbrum I. Jaké to je, vracet se do stěny, ve které nechal svého dlouholetého spolulezce a kamaráda?

Zdolat pákistánský Gasherbrum I jihozápadní stěnou se pokouší potřetí, jeho motivací přitom není samotný prvovýstup. „Člověk musí jít za hranici možností, bez toho není hybná síla, prvotní je sobecká touha udělat si zadobře, pak v návaznosti následuje vše ostatní,“ říká v předtočeném rozhovoru s Lucií Výbornou.

Nyní už je v Pákistánu a pokouší se napotřetí zdolat 11. nejvyšší horu v zemi. První pokus byl velice nadějný, se spoluhorolezcem Zdeňkem Hrubým ale nemohli předvídat osudový moment. „Zdeněk začal mít problémy se žaludkem, praskly mu žaludeční vředy,“ popisuje.

Čtěte také

A při druhém pokusu bylo v určitém momentě vidět, že něco není v pořádku, pak nemá smysl tlačit na pilu. „Chyba je běžná denně každému z nás, u Zdeňka byla bohužel zrovna fatální,“ říká s tím, že je vždy snadné ztratit koncentraci, člověk neudrží pozornost. „Jsou návyky, které nás chrání před chybami, ve složitějších místech máte zbystřenou pozornost, u běžných úkonů pozornost klesá,“ vysvětluje.

Horolezectví je podle něj hra, která přináší zábavné bonusy, silné zážitky, má ale také negativní stránku – „Sázíme to nejcennější, co máme,“ podotýká.

Výstup na Gasherbrum I.

Zdeněk byl pro něj nejenom výborný parťák do hor, měl krásou jak lezeckou kariéru, tak i soukromou – byl ekonom a učitel na škole. „Vydával se různými směry, byl megaloman, ale měl na to a byl dobrý,“ říká.

Není ale jenom Gasherbrum I, který by chtěl zdolat, lákají ho i Darwinovy hory v Ohňové zemi, kouzelné místo s pekelným počasím a fantastickou přírodou, kde je ale lezení je problematické pro drobivý sníh. „Vrátil bych se také rád do Rupálu, je to monumentální stěna, vlastně nejvyšší na téhle planetě, když vezmeme výšku od základního tábora,“ vysvětluje.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio