Nálezený ešus odhalil příběh australského vojáka. „Vypátrali jsme jeho rodinu,“ popisuje detektorář

Říká se jim hledači pokladů, ale nejsou to jen pohádkáři – lidé na poli s pípákem, tedy přesněji řečeno detektoráři, mohou totiž odhalit zajímavý a silný příběh. Třeba například o australském vojákovi z druhé světové války, který si do ešusu vyrýval svůj deník.

Vzácný nález objevil v jižních Čechách na Šumavě Luděk Schmidtmayer, do studia ho ale přinesl ukázat jeho kamarád Miroslav Kratochvíl, expert na hledání kovů a detektorář.

„Ešus byl s největší pravděpodobností ztracen na konci války v roce 1945, když ustupovala německá armáda a zbavovala se veškerých věcí,“ říká s tím, že ešus si zřejmě jako trofej nechal některý z německých vojáků.

Do ešusu je vyrytý příběh, který se váže k původnímu majiteli – australskému vojákovi S. W. Millsovi, který si zaznamenával místa, kde se pohyboval, kdy nastoupil do armády a kde padl do zajetí. „Postupem času a pátrání jsme se dostali k jeho vojenské složce, která nám přinesla mnoho dalších informací,“ přibližuje.

Čtěte také

A souhra náhod pomohla k tomu, aby se podařilo vypátrat jeho rodinu - australský voják sice zemřel v roce 2003, ale podařilo se zkontaktovat jeho žijící manželku. „Zaskočilo ji, že někdo z Česka volá zrovna na Silvestra. Ale silný moment byl, když nám dávala kontakt na její dceru, a my ji zaskočili, protože jsme se zeptali, zda jde o Pamelu nebo Margaret,“ nastiňuje.

S pomocí rodiny se podařilo zjistit, že australský voják se Spojenci dobýval Tobruk, a byl to právě on, kdo sejmul italskou vlajku. „Podařilo se mi na internetu nelézt fotografii vojáků, na které ho rodina poznala,“ říká.

Miroslav Kratochvíl vyprávěl strhující příběh válečného ešusu nalezeného na Šumavě

40 keltských mincí

Sám přiznává, že podobných nálezů, kde jsou nějaké konkrétní údaje, po kterých lze pátrat, existují více, ale ne vždy se to podaří. „Jde ale o ukázku, že nejenom profesionálové, ale i amatéři mohou zjistit z bezvýznamného kusu hliníku silný a zajímavý příběh,“ upozorňuje.

On sám pomáhá s detektorem na mnoha archeologických výzkumech. Jedním z posledních byl výzkum u Týnce nad Labem, kde společně s kolegy z občanského sdružení Archeus DW nalezli mimo jiné kolem 40 keltských mincí.

K dalším vzácným nálezům patří dvě sklenice, ve kterých byly hliněné figurky vojáčků a vkladní knížky a dokumenty. Jednoho dne si také večer vyrazili s kamarádem a detektory na pole, kde v roce 1945 stál zajatecký tábor, než se ale vydali zpět, tak detektor zabzučel, a oni pak do rána vykopávali vojenské latríny a v nich spoustu militárií.

Poslechněte si strhující příběh válečného ešusu – klikněte na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

Nález válečného ešusu vzbudil mezi odborníky velký zájem
autor: prh
Spustit audio