České ekonomice se daří. Svítá na lepší časy? „Jen doháníme, co nám uteklo,“ míní ekonomka

Většina z toho, co psala ve svých ekonomických knížkách, se nyní plní. A to je také důvod, proč ekonomka Markéta Šichtařová svou profesi opustit nehodlá. Je také čtyřnásobnou maminkou, ale do finanční gramotnosti nechce zasvětit jen své děti. Připravuje totiž knihu Zlatý poklad, která je určená pro děti na 1. stupni základní školy a má jim pomoci naučit se správně hospodařit s penězi.

Prognózy ekonomiky jsou povzbudivé – české hospodářství poroste letos a příští rok rychleji než ekonomiky vyspělých evropských zemí. Pochvaly ale nejsou na místě. „Přihodilo se to, aniž bychom si za to mohli,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorem Petrem Králem.

Česko si prošlo hlubokou recesí, kterou si způsobilo samo tím, že se během krize zvyšovalo DPH – lidé odkládali útraty, nekupovali si automobily ani nové domy, a teď dochází k výbuchu potlačované spotřeby, která táhne vše ostatní.

Čtěte také

„Lidé nakupují více, než by nakupovali, kdybychom neprošli recesí, podniky jsou tlačeny, aby vyráběli víc, a modernizují,“ nastiňuje. Dnešní rychlejší ekonomický růst, který je větší, než odpovídá okolí, je jenom reakcí na to, že jsme také měli hlubší krizi než ostatní. „Jenom doháníme, co nám už uteklo,“ vyzdvihuje.

A jak se dívá na politiku ČNB? „Nikdy jsem nebyla zastáncem intervencí,“ říká s tím, že dnes nejsou prakticky žádné argumenty pro to, aby ČNB slabou korunou ekonomiku podporovala. Zároveň ale připomíná, že centrální banky se vždy snaží být důvěryhodnou institucí. A nejinak je tomu u ČNB. „Když řekne, že do roku 2016 bude korunu tlačit k slabým hodnotám, tak z toho neustoupí,“ dodává.

Markéta Šichtařová

V Řecku se na lepší časy neblýská

V příštích týdnech čeká Řecko několik klíčových splátek, které musí být splaceny tak, aby nebylo řečeno, že země zbankrotovala. „Pokud Řecko nechce vystoupit z eurozóny, tak musí dát peníze dohromady,“ podotýká.


Pro Řecko existuje jediná cesta – opustit eurozónu a odepsat dluh

Lidé v Řecku podle ní nechtějí odejít z eurozóny, protože vědí, že by zavedení drachmy znehodnotilo jejich úspory. „Otázkou ale je, zda o úspory nepřijdou i tehdy, když v eurozóně zůstávají,“ dodává.

Začátek obchodování na řecké burze se nesl ve znamení velkých propadů, ale některé banky přišly s vyjádřením, že se začíná blýskat ne lepší časy. „Do řeckých akcií bych rozhodně nešla. Na lepší časy se rozhodně neblýská u tří, čtyř největších řeckých bank, které po zahájení obchodování propadaly o 30%, a další den také. Banky jsou zjevně prázdné skořápky,“ upozorňuje.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio