Lidé budou utíkat do Evropy, dokud nebude vůle řešit například válku v Sýrii, tvrdí Pavla Jazairiová

11. srpen 2015

V Českém rozhlase je jako doma. Není divu, vždyť pro něj pracuje už 50 let. Novinářka Pavla Jazairiová sice toto jubileum zapomněla oslavit, ale byla hostem moderátorky Lucie Výborné, které se přiznala, že žije až nadoraz.

A když člověk žije nadoraz, dozví se o sobě, že má vůli něco dělat. „Důvěřuji tomu, že když chci něco udělat, půjdu za tím,“ uvádí příklad Pavla Jazairiová a připomíná, že žití nadoraz je pro ni nutností: „Je mi 70 let. Kdybych se nehonila, doplácela bych na to.“

V té souvislosti si připomíná chvíle, kdy se chovala skutečně nadoraz. „Měla jsem taktiku – bavila jsem se s lidmi z různých spekter. A tak se to nabalovalo,“ přibližuje způsob své práce.

Pak se jednou vydala s palestinskou novinářkou v Hebronu na rozhovor. „Byla trochu bláznivá, měla růžový kostýmek a klopýtala na vysokých podpatcích. Ale nakonec to bylo výborné. Z mého pohledu šlo o situaci nadoraz,“ popisuje.

Čtěte také

Pavla Jazairiová tvrdí, že náboženství jsou všechna úplně stejná. „Za ta léta jsem dospěla k názoru, že všechna jsou zneužitelná,“ vysvětluje a připomíná, že kříž, kteří nosí křesťané na krku, je mučící nástroj. „A ten byl nucen americkým indiánům dost nevybíravě. Také jsme my křesťané leccos dokázali,“ dodává.

Utíkat před tématem uprchlíků je proto podle ní marné. „Teď se mu bráníme, ale lidé budou do Evropy odcházet, dokud například nepřestane válka v Sýrii. Jde o politickou záležitost. Je v moci tohoto světa válku zastavit, ale ne v zájmu některých lidí,“ zdůrazňuje. „Mezi migranty jsou i hospodářští uprchlíci, tedy lidé, kteří nechtějí umřít hlady,“ zdůrazňuje.

Pavla Jazairiová

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio