Do kin míří film Cesta vzhůru o horolezci Radku Jarošovi. „Riskantní podnik, který stál za to,“ říká producent

19. srpen 2015

„Když jdu do nějakého projektu, tak si musím najít motiv, proč do toho jdu,“ vysvětluje filmový producent a distributor Richard Němec, který stojí za filmem Cesta vzhůru o horolezci Radku Jarošovi. Příběh filmu se pohybuje od expedice na Annapurnu až po horu K2. Co všechno natáčení obnášelo?

„Radek je unikátní v tom, že jako jediný český horolezec má zdokumentované všechny osmitisícovky, na které lezl, a z toho důvodu se s ním dobře spolupracovalo,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

A protože je Radek Jaroš zvyklý pracovat s médii, tak se z něj nemusí lámat věty ven, má ale také určitou hranici, za kterou málokoho pustí. Kolem celého natáčení filmu se pohybovali tři lidi, on sám se pod horou K2 stal například expedičním elektrikářem, staral se o organizaci a přes satelit vysílal reportáže.

Čtěte také

„Byl to poměrně riskantní podnik, ale věděl jsem, že teď, nebo nikdy. Poprvé v životě jsem si na film půjčil od rodičů,“ podotýká. Do Pákistánu odlétali pár dní po bombovém útoku v Karáčí, takže byl problém dostat víza a pojistit se.

Richard Němec byl hostem modrátorky Lucie Výborné

Kromě producentské činnosti založil také distribuční společnost. A v té souvislosti připomíná, že trh s DVD padá, stejně tak máme šanci vydět v kinech nové filmy jen pár týdnů. „Jde o otázku nabídky a poptávky, trh je přehlcený. Kina jsou digitalizovaná a není mechanismus, který by jim určoval, jaké filmy mají hrát,“ vysvětluje.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio