Pete Brown, Manfred Mann… práce s britskými hudebníky je zážitek, přibližuje nové album Miro Žbirka

17. září 2015

Když povíte Abbey Road, tak stále vidíte ty čtyři chlapce, popisuje hudebník Miroslav Žbirka své pocity při nahrávání ve slavném studiu. Měl štěstí pracovat na místě, kde nahrávali nejenom slavní Beatles, ale také Pink Floyd a řada dalších kapel. Poprvé ve studiu natočil hit Fair Play, pak za ním přišel producent s nabídkou na větší spolupráci. A tak vzniklo nové album Miro – přesněji řečeno dvojalbum, i s anglickými skladbami.

Anglická verze písničky Přišla z Londýna nese název Girl In The Middle a text k ní napsal Pete Brown, člen kapely Cream. Toho nejdříve oslovil producent alba Rob Cass. „Po třech dnech se ozval s tím, že na albu chce pracovat,“ říká Miroslav Žbirka v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou s tím, že uznávaný textař dal písničce nový význam.

Zjistil například, že Pete Brown má schopnost psát texty přímo na místě ve studiu, pracoval třeba na jedné písničce z alba, pak odešel. „Myslel jsem, že je vše hotové, ale Rob mi povídá, že právě dostal text a má ho v mailu. Takhle jsem to ještě nikdy nedělal, vždy jsem si hrál s detaily,“ popisuje s tím, že práce s britskými hudebník je pro něj neuvěřitelný zážitek.

K dalším muzikantům, kteří na albu spolupracovali, patří například Manfred Mann. „S kapelou vystupoval už v roce 1965 v Praze a Bratislavě, chtěl jsem tehdy na koncert jít, ale bratr řekl, že jsem ještě malý. Je to krásný symbol – nyní jsem se dožil toho, že hraje brilantní sólo v jedné z písniček na mém albu,“ pochvaluje si.

Vzpomíná také, jak mu producent Rob Cass každou chvíli říkal jména, která by na albu mohla vystupovat. A šlo o muzikanty, kteří hráli například s Amy Winehouse nebo The Pretenders.

Čtěte také

„S takovými hudebníky se může člověk střetnout v Abbey Road, a oni mu ani nestihnou vyjmenovat seznam muzikantů, se kterými hráli. Pro ně to není důležité, pracují na písničkách, o které jde a kterým se zrovna věnují,“ přibližuje. Připomíná také, že ve studiu hrál na klavír, u kterého před pár dny seděl Paul McCartney. „Když má člověk štěstí, tak ho tam může v bufetu potkat,“ usmívá se.

Nyní se připravuje na dva koncerty s britskými hudebníky v Praze a Bratislavě, které ale nejsou přístupné veřejnosti. „Ani nevím, proč je to tajné, ale na akci se těším. Ale hlavně si musím zapamatovat všechny texty,“ vysvětluje.

Miroslav Žbirka vydává nové album Miro

Zajímá vás víc? Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.