Naše domovy jsou „zabordelené“, varuje designérka Eva Eisler. Řešením je krabicový systém

7. říjen 2015

Když se první dáma českého šperku potkává s lidmi, dívá se jim nejprve do očí. Až později její pohled sklouzne k doplňkům. Přesto Eva Eisler připomíná, že například šperk není pouhým doplňkem, ale především odrazem naší osobnosti.

Proto bychom neměli výběr šperků podceňovat. Šperk totiž vyjadřuje naši osobnost, a proto může být doslova podnětem ke komunikaci. Zvlášť ve Spojených státech se podle Evy Eisler lidé ptají a zajímají se o některé její doplňky.

Eva Eisler vyráběla šperky už od svých 15 let, ale naplno se této umělecké činnosti začala věnovat až v 80. letech, kdy s manželem emigrovala do Spojených států. „První nástroje jsem získala darem. Chtěla jsem ve výrobě pokračovat, alespoň než odrostou děti,“ připomíná své tehdejší plány.

Dnes se Eva Eisler věnuje architektuře a designu a připomíná, že naše domácnosti bývají často „zabordelené“. „Nedokážeme se osvobodit od věcí, o kterých si myslíme, že se budou v budoucnu hodit. A to je velký problém nejen v Česku,“ domnívá se a připomíná, že lidé potřebují pracovat na osvobození své mysli.

Navrhuje proto krabicový systém. Princip tohoto řešení je jednoduchý. To, co právě nepotřebujete, naskládejte do krabic. A když takto uložené věci po nějakou dobu nevyužijete, vyhoďte je.

Zajímá vás víc? Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.