Libor Zámečník o Movemberu: Nebojte se a běžte k urologovi. Lékaři pomůžou 90 % mužů s rakovinou prostaty

1. listopad 2015

Jen v Česku ročně onemocní rakovinou prostaty okolo 9 tisíc mužů. Urolog a androlog Libor Zámečník chce proto muže navnadit, aby pečovali o své zdraví, povzbudit je, aby se nestyděli a přišli k lékaři. Pro 90 % nemocných totiž existuje pomoc. Stačí přijít včas na prohlídku.

„Včasný příchod k lékaři skutečně může zachránit život,“ potvrzuje Libor Zámečník ve vysílání Hosta Radiožurnálu. A protože současná medicína stále nezná pravý důvod vzniku rakoviny, zaměřují se lékaři především na vyhledávání nemoci a samotnou léčbu. Rakovina prostaty sice postihuje muže ve vyšším věku, ale podle Libora Zámečníka se můžeme setkat i s nemocnými po 40. nebo 45. roce věku.

Před rakovinou prostaty i varlat varuje hnutí Movember, jehož akce začíná 1. listopadu. Každoročně v listopadu se muži neholí, nechávají si narůst knírky nebo vousy, aby tak upozornili na nebezpečí rakoviny varlat a prostaty. Navíc vybírají peníze na léčbu a podporu preventivních programů a šíří informace o onemocnění.

Čtěte také


Movember Foundation je celosvětová charitativní organizace, která získává finance a šíří povědomí o rakovině prostaty, varlat a také problémy spojené s nedostatkem pohybu.
Od roku 2003 se k tomuto hnutí připojily miliony lidí a celkem se vybralo v přepočtu přes 13 miliard korun.
Více informací najdete na oficiálních stránkách hnutí Movember.

Jak Libor Zámečník připomíná, varlata si může každý muž vyšetřit v rámci denní hygieny sám. „I u tohoto onemocnění se však setkáváme s tím, že muži chodí k lékaři pozdě. Ani třeba zatvrdlost nebo bolest je do ordinací nepřivede,“ diví se tento urolog.

Jak se dnes léčí nádorová onemocnění? A jak Libor Zámečník hodnotí léčbu v protonovém centru? I na to se ptala moderátorka Patricie Strouhalová.

Zajímá vás víc? Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio