Kamila Rundusová vařila i u Jamieho Olivera a radí: Nenakupujte v supermarketech. Raději zajděte na trh

1. březen 2016

Škola je dobrá příprava, která vás naučí základy, ale zkušenosti jsou často cennější, uvědomuje si mladá kuchařka a bloggerka Kamila Rundusová, které se přezdívá Kamu. Dostala se i do kuchyně restaurace slavného kuchaře a propagátora kvalitních surovin Jamieho Olivera, ale, jak uznává, stále chce poznávat něco nového.

„U Jamieho Olivera jsem se naučila pracovat ve velké skupině lidí a s neskutečným počtem objednávek,“ přibližuje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou. Kamila Rundusová však neusíná na vavřínech a netají se velkými plány: „Chci si vyzkoušet fakt všechno.“

Ráda by se naučila vařit indickou kuchyni. „Chybí mi třeba znalost koření a bylinek. Víc než kuchyňské zásady chci spíš poznávat další kuchyně a mentality,“ přibližuje s tím, že hlavním motorem její práce není ani potřeba neustálého střídání zaměstnavatelů, ale především cestování. A na to si vydělává právě v kuchyni.

Prozradím recept a nedělá mi to problém

Zatímco kuchař pracuje v kuchyni, aplaus se odehrává na „place“. Kamila Rundusová ovšem patří mezi kontaktní kuchaře. Když právě pracuje v otevřené kuchyni, pozoruje reakce hostů. Někdy vyjde z kuchyně ven a zeptá se přímo. „Kontakt mě baví a ráda si poslechnu, co má kdo na srdci,“ vysvětluje.

Čtěte také


Když jsem byla malá, kuchyně mi přišla jako magické místo. Rodina měla penzion s kuchyní a to mě vždycky fascinovalo. Když nás táta opustil, musela jsem vařit pro bráchu a mámu. A pak se to táhlo dál a dál.

„Často se také stává, že si host vyžádá kuchaře a chce se na něco zeptat nebo si popovídat, zeptat se na recepturu. Ráda se o všechno podělím, řeknu recept a nedělá mi to problém,“ tvrdí.

Současně dodává odvahu všem, kteří sní o kuchařské profesi. „Chce to mít koule a náboj. Nebojte se toho a pochlapte se,“ radí. A pokud právě teď tápete, co uvařit, přidává ještě jedu radu: „Nechoďte nakupovat do supermarketů, zajděte do tržnice nebo na farmářské trhy. Tam najdete suroviny, které vás naučí vařit něco jiného.“

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio