Rozdíl mezi islámem a islamismem není jen několik písmen, říká autorka knihy Tady vaše fatwa neplatí

29. červen 2016

Profesorce mezinárodního práva na kalifornské univerzitě Karimě Bennoune vychází v České republice kniha Tady vaše fatwa neplatí. Jedná se o nevyprávěné příběhy boje proti islámskému fundamentalismu. Rozhovory do knihy dělala se třemi stovkami osob, od Afghánistánu po Mali.

„Příběh začal u mého otce, který byl z Alžírska a stejně jako mnoho jiných alžírských intelektuálů mluvil proti nástupu fundamentalismu a ozbrojených skupin v 90. letech, které se chovaly v podstatě jako dnešní tzv. Islámský stát. Můj otec dostával výhrůžky a v jedné chvíli se dokonce objevili lidé u dveří bytu. A právě v té chvíli pro mě začala ta kniha,“ vzpomíná Karima Bennoune a dodává, že se snažila najít co nejvíc lidí podobných jejímu otci a dát jim pozornost, kterou si zaslouží.

„Alžířané říkají 90. letům temná dekáda a bylo to desetiletí, kdy se ozbrojené fundamentalistické skupiny snažily získat moc ve společnosti a vedly válku proti státu a proti občanské populaci. Zabíjely tisíce a tisíce lidí, a také stát se dopustil několika vážných přehmatů ve svém boji proti terorismu, takže to bylo velmi obtížné období,“ popisuje Karima Bennoune, které tehdy bylo kolem 20 let. Lidé ale i tak kladli odpor.


Řekla bych, že mnoho Alžířanů by dnes řeklo, že kdyby svět věnoval větší pozornost tomu, čím jsme trpěli v 90. letech, a to byl svět před 11. zářím, kdy to nikdo nebral vážně, mohl by pochopit to nebezpečí a mohli bychom se vyhnout některým věcem, které jsme zažili nedávno, protože mnoho z praktik tzv. Islámského státu také provozují ozbrojené islámské skupiny v Alžírsku. KARIMA BENNOUNE

Jaký je podle ní rozdíl mezi islámem a islamismem? „Islám je jedna z velkých světových náboženských koncepcí, k níž se hlásí až 1,5 miliardy lidí, ale řekla bych, že těch 1,5 miliardy lidí praktikuje velmi rozdílně. Islamismus, to je pro mě určité krajně pravicové politické hnutí, které se snaží o prosazení své verze islámu, a je použito jako politický projekt, jako nástroj uchopení moci nad dalšími lidmi, nikoliv jako duchovní projekt, a to je pro mě velice kritický rozdíl.“

Karima Bennoune se musela vyrovnat s otázkou zveřejnění identity lidí, jejichž příběhy popisuje, protože to pro ně může znamenat rozsudek smrti. Vždycky se jich zeptala, zda může jejich jména použít, a argument jedné z žen, jejíž příběh vypráví, byl takový, že chce, aby její jméno zveřejnila, aby lidé věděli, že je reálná. Tyto odvážné lidí většina společnosti nezná, což je podle Karimy Bennoune dáno složitostí takových příběhů a vyzývá k jejich šíření.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.