Víme, jaké látky zabírají, ale k léku na ziku je ještě dlouhá cesta, říká virolog Daniel Růžek

18. červenec 2016

Tenisté Tomáš Berdych a Karolína Plíšková nebudou reprezentovat Českou republiku na olympijských hrách v Rio de Janeiru ze strachu před nákazou virem zika. Co na to říká virolog, který je na stopě léku na tento virus i na klíšťovou encefalitidu?

„Myslím si, že obavy jsou určitě na místě. Nepředpokládám, že by se virus zika po olympiádě rozšířil do dalších oblastí světa, že by vznikla nová ohniska nákazy, ale je tady určité riziko, že se jedinci nakazí a potom mohou přenést nákazu třeba na partnera,“ říká Daniel Růžek, vedoucí laboratoře arbovirologie českobudějovicko-brněnského týmu.

Vědci museli dostat virus do Čech, aby ho mohli zkoumat. Daniel Růžek popsal, že ho získali od zahraničních partnerů. Přepravit ho musela speciální společnost a nejednalo se o malý balíček. Virus je totiž nutné přepravovat na suchém ledu, takže i když zkumavka se samotným virem mnoho místa nezabrala, krabice se suchým ledem ano.


Arbovirologie je vědecká disciplína, která zkoumá unikátní skupinu virů, která využívá jako přenašeče členovce – nejčastěji komáry nebo klíšťata. Celkově známe asi 500 různých arbovirů, z toho 100 je patogenních pro člověka – například virus dengue, žluté zimnice, zika nebo virus klíšťové encefalitidy.

Co by poradil lidem, kteří se chystají jet na olympiádu do Ria? „Když se člověk bude vydávat do těchto oblastí, tak by měl dbát na to, aby omezil riziko vlastního vystavení se komárům. To znamená: nosit dlouhé rukávy, dlouhé nohavice, používat repelenty.“ Za potvrzený se podle Růžka pokládá přenos nákazy pohlavním stykem. Virus se vyskytuje i ve slinách, ale pravděpodobnost přenosu touto cestou je menší.

Vývoj léku je podle Daniela Růžka běh na dlouhou trať. „V tuto chvíli jsme na začátku. Víme, jaký typ látek zabírá, víme, kde je jakási Achillova pata toho viru, na kterou se můžeme zaměřit, ale k výslednému léku je ještě dlouhá cesta.“ Dodává, že samotný proces klinického testování trvá 10 až 15 let.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

Virus zika
autoři: lvb , jpr
Spustit audio