Cimrman nejen slaví, ale i pomáhá. Pomáhejte s ním!

27. září 2016

Divadlo Járy Cimrmana zahajuje svou již 50. sezónu, jejímž hlavním mediálním partnerem je Radiožurnál. Oslavy půlstoletí s geniálním všeumělem doplní dnes startující sbírka Cimrman pomáhá. Výtěžek sbírky podpoří tři neziskové organizace, jejichž zástupci byli hosty Petra Krále.

Ve studiu Radiožurnálu byli ředitelka Nadačního fondu Slunce pro všechny Blanka Dvořáková, ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu Přemysl Filip a manažerka PR a fundraisingu Centra Paraple Alena Kábrtová.

Cimrman není ani pro jednoho z nich neznámou osobností. Blanka Dvořáková vzpomíná, že se v roce 1999 setkali s Ladislavem Smoljakem a vtáhli ho do svých aktivit, Přemysl Filip slyšel v 80. letech nejspíš na vlnách Československého rozhlasu některou z her a Alena Kábrtová zažila osobní předpremiéru jedné hry:


Přispějte také do sbírky Cimrman pomáhá. Výtěžek podpoří aktivity Centra Paraple o.p.s., Nadačního fondu Slunce pro všechny o.p.s. a Nadačního fondu Českého rozhlasu. Informace o sbírce a možnostech, jak přispět, najdete ZDE.

„Dělali jsme týdenní soustředění pro lidi s poškozením míchy, Centrum Paraple ani Svaz paraplegiků ještě neexistovaly. Byli jsme dobrovolníci, já tam byla jako psycholožka. Honza Kašpar nám filmoval nácviky soběstačnosti a navrhl, že by pozval svého přítele Zdeňka Svěráka, aby tam s námi dva dny pobyl. Zdeněk Svěrák tam přišel a přečetl nám tehdy ještě nezveřejněnou, jen připravovanou hru Blaník a bylo to nádherné.“

Centrum Paraple pomáhá lidem s poškozením míchy i jejich rodinám zvládnout těžkou situaci, kdy rodinný příslušník skončí na vozíku. Poskytuje jim poradenství nebo rehabilitace. Nadační fond Českého rozhlasu zastřešuje všechny nadační projekty Českého rozhlasu, z nichž nejvýraznějším je Světluška – tedy dlouhodobý projekt zaměřený na pomoc zrakově postiženým. A Nadační fond Slunce pro všechny pomáhá dětem i dospělým se speciálními potřebami a podporuje centrum služeb nebo mateřskou, základní a střední školu.

Blanka Dvořáková pracuje v tomto oboru už od roku 1991. Změnil se od té doby vztah Čechů k charitě? „V roce 1991 nebyl vztah lidí k ní až tak úžasný. Museli jsme si to velmi těžce budovat, lidé tehdy mezi sebou nechtěli vidět děti s různými handicapy. V současné době, myslím, došlo k velkým změnám, dochází k takovému přerodu myšlení,“ říká.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pkr , jpr
Spustit audio