Host Radiožurnálu22. října  2016 v 10:05  

Jak se vyhnout pesticidům v jídle? Hnědých teček na banánech se nebojte, jablka raději oloupejte, radí Jana Hajšlová z VŠCHT

Množství pesticidů v jablkách, jejichž původ neznáme, je možné snížit oloupáním slupky - Foto: flickr.com Liam Wilde

Množství pesticidů v jablkách, jejichž původ neznáme, je možné snížit oloupáním slupkyFoto: flickr.com Liam Wilde

V Praze právě probíhá Food Film Fest, na kterém se představil nový francouzský dokumentární snímek Jedy kolem nás: Děti v nebezpečí. Ten se ptá, kde se v lidském těle berou nebezpečné látky, a zaměřuje se na problematiku pesticidů v potravinách. Mohou nás pesticidy v jídle skutečně ohrozit?

Podle profesorky Jany Hajšlové záleží na tom, jakému konkrétnímu pesticidu je člověk, případně dítě, vystaven a jak velké množství látky se mu dostane do těla. Podle jejího názoru je důležité, aby se s lidmi o rizicích srozumitelně mluvilo, aby byli informováni a aby se s možným rizikem pracovalo. Na příkladu zmíněného filmu uvádí, že by třeba neměly být stavěny školy v blízkosti vinic, na které se aplikuje postřik pesticidy. 

„Při sledování filmu jsem slyšela řadu zděšených povzdechů a výkřiků. Ukazoval ta nejhorší rizika, která mohou být s pesticidy spojena. Považuji film za dobrý i špatný naráz. Dobrý v tom smyslu, že ukázal tematiku, že pokud se nerespektují pravidla a preventivní opatření, mohou být pesticidy obrovské riziko. Na druhou stranu ve filmu ani jednou nezaznělo, jak řešit ochranu plodin bez nich,“ říká Jana Hajšlová. 

Pesticidy jsou syntetické chemikálie i přírodní látky, které slouží k hubení různých typů škůdců. Dělí se na insekticidy, které hubí hmyzí škůdce, fungicidy chrání rostliny před plísněmi, které je napadají, a herbicidy ničí plevele. Bohužel je možné najít jejich stopy v potravinách a životním prostředí, ale podle Jany Hajšlové je těžké si představit, že by bez jejich aplikace bylo možné zajistit dostatek potravin.

V České republice se tyto látky intenzivně zkoumají a zároveň probíhá kontrola potravin Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Laická rada je třeba ovoce, u kterého neznáme původ, pečlivě omývat. Profesorka Hajšlová ale dodává, že například u jablek vede jejich omytí ke snížení množství pesticidů maximálně o polovinu. Účinnější je slupku oloupat. 

Jako méně rizikové ovoce doporučuje banány a citrusové plody, kde v jedlých částech pesticidy prakticky nenajdeme. Pokud má banán na slupce hnědé tečky, není se čeho bát – jedná se o tzv. enzymové hnědnutí po otlačení, ne o plíseň. A funguje babská rada omývat ovoce octovou nebo citronovou vodou? „Rozpustnost některých pesticidů se může mírně zvýšit, ale nelze počítat s kompletním odstraněním,“ odpovídá profesorka Hajšlová. 

Jsou takzvaná éčka v potravinách jen škodlivá? A je vše, co je označeno jako bio, skutečně bio? Poslechněte si celý rozhovor s prof. Ing. Janou Hajšlovou, CSc. Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.  

Autor:  Jana Přinosilová, Patricie Strouhalová  (pst)
Pořad: Host Lucie Výborné  |  Stanice: ČRo Radiožurnál
Čas vysílání: pondělí-pátek 9:05; sobota-neděle 10:05  |  Délka pořadu: 55 minut  
 

Nové články v rubrice

 

Diskuse

Český rozhlas si váží názoru posluchačů a má zájem o korektně vedenou diskusi. Vyhrazuje si proto právo skrýt příspěvky, které odporují dobrým mravům, jsou xenofobní, porušují platné zákony, poškozují dobré jméno Českého rozhlasu, nebo mají reklamní charakter.

Návod na použití diskusního systému DISQUS naleznete zde.

 
tyto komentáře používají systém Disqus

Sledujte nás

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace