Marta Kubišová: Každý musí mít v sobě malého Fénixe

29. říjen 2016

V nejtěžších chvílích ji dávala energii naděje – i když má člověk pocit, že cesta nikudy nevede, tak v tom nejzazším koutku duše nebo srdce má určitou naději, že bude lépe. „Každý musí mít v sobě malého Fénixe,“ říká zpěvačka Marta Kubišová. A protože nezapomíná na své fanoušky, tak vydala album SOUL.

Poslední dobou vystupuje s jejím Posledním recitálem, koncertovala až v Žilině, a přiznává, že dlouhé cesty ji zmáhají. „Ještě rok mám před sebou, musím to vydržet,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

První její kariéra byla blesková, ta druhá trvala 25 let, i ta se ale blíží ke konci – za rok skončí se zpíváním. Možná proto její poslední album SOUL obsahuje srdeční záležitosti, na které si líčila hodně dlouho – ať si každý vybere, jako to cítí.

Na albu, které obsahuje písničky z první i druhé kariéry, spolupracovala i s jinými muzikanty, například Matějem Ruppertem, a podle jejích vlastních slov na dnešní dobu sedí všechny písně.


Mladí lidé mají dnes mnoho možností díky internetu, všechno ale dělá četba, literatura, vzdělání – chtít se učit a nechat se poučit. MARTA KUBIŠOVÁ

A až skončí se zpíváním, tak se těší na to, až bude psát knihu – konečně dá dohromady léta nashromážděné události v poznámkách. „Včera jsem si řekla, sakra, vždyť já mám o čem psát,“ podotýká.

Často také vzpomíná na bývalého prezidenta Václava Havla, který ji velice chybí – zejména jeho glosy by měly zaznít. Velmi dobrý vztah měla také k Olze Havlové. „Podívali jsme si do očí a věděla jsem, že to je ženská mého ražení,“ říká.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pst , prh
Spustit audio