Jdu na jedno! Kolik ve skutečnosti vypijeme v hospodě piv? Odpovídá sociolog Jiří Vinopal

31. říjen 2016

Jaké jsou 3 největší důvody, proč Češi chodí do hospody? Právě tím se v průzkumu Instituce hospody v české společnosti zabývá sociolog Jiří Vinopal, pro kterého je zkoumání piva a hospod koníčkem. Tradiční známkou české hospody je podle něj muzika, ta se z ní ale vytrácí. Proč? A podporují hospody alkoholismus?

Češi chodí do hospod, ať už ve městě nebo na venkově, především proto, aby se setkali s lidmi, respektive se svými známými. V hospodách na venkově pak vznikají sociální vazby, které jsou na jiné úrovni než ve městě. „Tam přijdu za kamarády, ale u vedlejšího stolu už neznám nikoho,“ vysvětluje.

Čtěte také

A protože česká hospoda je úzce svázána s pivem, tak dalším důvodem, který táhne do hospody, je právě kvalita zlatého moku. „Není důležité, jaká je to značka, pivo musí být především dobré,“ zdůrazňuje. A konečně třetím tahákem je podle něj možnost výběru – lidé preferují hospodu, kterou mají ve svém dosahu.

Česká společnost si ale uvědomuje i odvrácenou stránku nejenom hospod, ale i dalších restauračních zařízení. Lidé si stále myslí, že častější návštěva těchto míst podporuje alkoholismus. Oblíbený výrok „Jdu na jedno“ znamená v překladu sociologa nejméně 2, ale v průměru spíše 3 až 4 piva.

3 hlavní důvody, proč Češi chodí do hospody! Klikněte na video s Jiřím Vinipalem

Česká hospoda sice hraje v životě Čechů důležitou roli, ne všichni tam ale chodí. Podle průzkumu mezi ženami jsou to dvě třetiny, které občas zavítají do hospody, mezi muži až 80%. „U muže jde v průměru o 6 návštěv měsíčně, u žen 3,“ říká.

A proč se z českých hospod vytratila muzika? Ta patří spíše k tradičnější známce české hospody, a za komunismu, kdy se hospody staly více méně jediným zařízením, kam bylo možné po dlouhou dobu chodit, nikdo nechtěl příliš vyčnívat.


Jako sociolog funkci hospod zkoumám také prakticky. Tím jsem začal, a zjistil jsem, že bez toho, aniž bych pokračoval, to nejde. JIŘÍ VINOPAL

České hospody a restaurace neohrozil ani nástup nových technologií. Podle nejnovějších průzkumů totiž lidé prostřednictvím sociálních sítí komunikují s těmi, které již znají a se kterými se osobně stýkají.

„Je to více méně jenom nějaký nový kanál, který slouží ke komunikaci, dokážeme se mnohem rychleji domluvit třeba na tom, že večer půjdeme do hospody,“ uzavírá.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

Jiří Vinopal
autor: prh
Spustit audio