V případě porážky IS v Sýrii očekáváme, že se bojovníci vrátí do domovských států, říká náměstek ředitele Europolu

16. listopad 2016

Terorismus, nelegální migrace, kyberkriminalita – to jsou nejdůležitější oblasti, na které se zaměřuje Europol. Jak velkému nebezpečí v případě první oblasti, tedy terorismu, čelí Evropa? Registrováno je na 6 tisíc bojovníků Islámského státu, zahraničních bojovníků je ale podle odhadů 20 až 30 tisíc. Ti se možná jednou vrátí domů.

Velkou hrozbu představují jak zahraniční bojovníci, kteří se zradikalizovali doma před internetem, tak ti, kteří mají zkušenosti z bojových zón a umí zacházet se zbraněmi – obě skupiny mají vůli spáchat teroristický čin.

Čtěte také

„Pokud dojde k porážce Islámského státu v Sýrii, tak očekáváme, že se zahraniční bojovníci vrátí do svých domovských států,“ připomíná náměstek šéfa Europolu Oldřich Martinů s tím, že další jejich destinací může být Libye, odkud se mohou dostat do Evropy.


Nejvíce riziková místa pro spáchání teroristického útoku v Evropě: Londýn, Berlín, Belgie, Francie, Holandsko

Džihádisté také dnes mají snazší podmínky k verbování mladých radikálů z Evropy, a to kvůli dostupnosti například sociálních médií. Ti, co se snaží nabírat, mohou velmi rychle oslovit zranitelné skupiny – třeba muslimy, kteří se mohou cítit ponižovaní. „Používají velmi dobrou propagandu, používají zabezpečenou komunikaci,“ přibližuje.

Očekává také, že se džihádisté budou nadále zaměřovat na civilní cíle v Evropě – následky útoků jsou tragické, rozšiřují strach a nejistotu mezi obyvatelstvem, relativně jednoduchá je spontánní příprava teroristických útoků. „Kdekoliv může k útoku dojít,“ dodává.

Nesmí uniknout jakákoliv informace

A jak se změnila spolupráce zpravodajských služeb a Europolu po teroristických útocích v Evropě? Existuje například online výměna relevantních informací, aby došlo k zabránění dalšího útoku, Europol jako takový ale není centrálou, která by byla určená pro spolupráci s tajnými službami.


Osoby, které se podílejí na teroristických aktivitách, mají jasné vazby k organizovanému zločinu, což exponenciálně zvyšuje riziko, na druhé straně se tyto vazby stávají zranitelnými pro policii a pro jejich zjištění. OLDŘICH MARTINŮ

Určitá komunikace přesto existuje – Europol podporuje vyšetřování terorismu organizované kriminality ve prospěch členských států, které jsou reprezentovány protiteroristickými policejními jednotkami.

Zpravodajské služby jednotlivých států také mají na evropské úrovni svou platformu. I s tou Europol spolupracuje. „Nesmíme připustit, aby nám unikla jakákoliv informace, která by mohla zabránit spáchání teroristického útoku,“ uzavírá.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.