Jak shodit povánoční kila navíc? Den začněte snídaní, mějte motivaci a neuchylujte se k extrémům, radí odbornice na výživu

Často se nám stává, že si po vánočních svátcích stoupneme na váhu a do nového roku jdeme s předsevzetím, že se zbavíme přebytečných kil. I odbornice na výživu Jana Divoká se po Vánocích snaží trochu si upravit jídelníček, aby byl zdravější.

Asi každý z nás si o dietách něco přečetl, ale jen některým se skutečně podaří zhubnout tak, jak si předsevzali. Podle Jany Divoké hraje velkou roli psychika: „Je to spíš o motivaci – to je to první, co bychom měli udělat. Měli bychom si říct, proč to vlastně děláme, jestli máme teď k hubnutím dostatečnou motivaci. Lidé to často slučují s pojmem vůle, ale já mám raději tu motivaci. Když mám motivaci, dokážu velké věci.“

Podívejte se na video záznam celého rozhovoru:

Někdy se říká, že 2 až 3 kila navíc po svátcích jsou jen zadržená voda. Podle Jany Divoké se ale „sváteční kila“ přiblížila už před svátky tím, jak lidé pečou, ochutnávají a začínají slavit. Řešením je podle ní úprava jídelníčku, pravidelné pití a obecně návrat k pravidelnosti ve stravování.


Nemyslím si, že došlo k velkému nárůstu obezity u dětí, ani studie to nenaznačují. Teď se situace trošku stabilizovala, ale stále je tam deficit pohybu. Všichni víme, že naše děti tráví hodně času u tabletů, ale já působím jako učitelka a 90 % dětí chodí na nějaký sportovní kroužek. Hlavně je to v nás, rodičích, jestli si to uvědomíme a budeme vést děti k pohybu. JANA DIVOKÁ

Tloustneme proto, že přijímáme větší množství energie, než kolik jí nakonec vydáme. Předpokladem k vyšší váze může být i genetika – máme danou nějakou tělesnou konstituci nebo rychlost metabolismu. Zásadnější roli ale hraje dědění rodinných zvyklostí:

„Obzvláště u dětí je to vidět, jak přebírají návyky svých rodičů, a i my si můžeme zrekapitulovat, co jsme si přinesli z domova za návyky, které jsme změnily. Takže i dědičnost stravovacích návyků hraje velikou roli,“ vysvětluje Divoká.

Podle jejího názoru je pro to, abychom shodili nějaké to kilo, důležitá snídaně. Nasnídat bychom se měli do hodiny po probuzení, čímž se nastartuje metabolismus. V průběhu dne by měly porce ubývat a opět zdůrazňuje, že důležitá je vyváženost stravy, dostatek pohybu, ale i spánku.

Jana Divoká, odbornice na výživu a dětská obezitoložka

A co doporučuje, když nás užírá chuť třeba na sladké? „Doporučuje se sáhnout po něčem méně kalorickém. Když už je mojí oblíbenou pochoutkou něco hodně tučného nebo sladkého, tak to zaměnit za něco méně kalorického. Třeba místo čokolády zkusit nějakou müsli tyčinku, nebo i menší porci – nesníst celou čokoládu, ale půlku nebo pár čtverečků, nebo třeba zvolit čokoládu s vyšším podílem kakaa,“ radí Jana Divoká.

Co nám nejčastěji zvedá kila? S jakou nejhorší formou diety se jako odbornice setkala? Jak přimět děti pít něco jiného než sladké limonády? A měli bychom opravdu jíst jen do 19 hodin? Poslechněte si celý rozhovor s odbornicí na výživu Janou Divokou. Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pst , jpr
Spustit audio