„Modlil jsem se, aby se mnou někdo chtěl točit,“ říká redaktor Vojtěch Berger. Za rozhlasový seriál Cíl: Německo získal Česko-německou novinářskou cenu

30. leden 2017

Redaktor zahraničního zpravodajství Českého rozhlasu Vojtěch Berger mapoval ve svém seriálu Cíl: Německo osud pěti syrských migrantů v Německu. Výběr byl náhodný – oslovil několik lidí, kteří se o uprchlíky starají, a ti oslovili konkrétní migranty. Vznikla náhodná skupina, která byla součástí projektu až do jeho závěru.

„Člověk se modlí, aby s ním vůbec někdo chtěl točit,“ říká Vojtěch Berger a vysvětluje, že organizace starající se o uprchlíky byly přetížené a požadavků médií bylo čím dál tím více. „Hof byl druhé město, kde jsem to zkusil, v tom prvním to nevyšlo. V Hofu to bylo od začátku velice vstřícné, jsem za to hrozně vděčný, protože bez té dobré vůle, že nejedu škodit, ale zajímá mě, co se tam děje, by to nešlo.“

Osudy hlavních hrdinů – Džiháda, Fidy a Jásira, Okby a Siby – mapoval Vojtěch Berger po celý rok 2016. Džihádovi je 24 let, Okba a Siba jsou mladí manželé staří 26 a 27 let, Fida a Jásir jsou rodiče malých dětí, je jim 35 a 45 let. Poslední jmenované se zpočátku snažili chránit němečtí sousedé a s účastí v projektu souhlasili až poté, co si s redaktorem vše vysvětlili.

„Bral jsem to tak, že projekt má otevřený konec. Mohlo to dopadnout špatně, nehledal jsem pozitivní příklady integrace. Přiznávám, mám rád příběhy s dobrým koncem a lépe se mi natáčí o něčem, co funguje, ale my jsme na začátku roku 2016 nevěděli, že to opravdu bude fungovat,“ říká Berger.

Čtěte také

Třeba příběh Siby, která se z neznámé uprchlice dostala na billboardy po celém Německu, protože si jí všimla německá vláda a udělala z ní jeden z klíčových obličejů kampaně na podporu pozitivních příkladů integrace, Vojtěch Berger předpovědět nemohl.

Cesta do Evropy stála Fidu s Jásirem asi 10 tisíc eur. Ze Sýrie se dostali do Turecka, Řecka a pak šli tzv. balkánskou cestou a přes Rakousko do Německa. Část peněz jim navíc v Turecku někdo ukradl. „Nabízí se otázka, kde na to ti lidé berou? V tomto případě je odpověď taková, že Fida s Jásirem byli vyšší střední třída. V Sýrii měli svůj dům a auto, měli normální život, jako máme my tady, a měli peníze. Ono 5 nebo 10 tisíc euro zase není taková suma, kterou si nikdo nedokáže našetřit.“

Proč si vybral do svého seriálu zrovna Syřany? Nemělo by se více informovat i o příkladech neúspěšné integrace? A nenastal pro Evropu čas říct další migraci „ne“? Poslechněte si celý rozhovor s Vojtěchem Bergerem. Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , jpr
Spustit audio