Běžecký sport se zprofesionalizoval, ne všechny změny jsou k lepšímu, připomíná reprezentační trenér Martin Koukal

16. únor 2017

Chuť závodit z něho nijak nevyprchala – když si vezme startovní číslo, tak se snaží co nejlépe dojet do cíle. Bývalý český reprezentant a mistr světa v běhu na lyžích na 50 km Martin Koukal ale má dnes už i jiné povinnosti – stal se reprezentačním trenérem družstva mužů. A tak se třeba taková Jizerská padesátka letos pojede bez něj.

Mistrovství světa už klepe na dveře a závodníci jsou v plné přípravě. „Medaile jsou velký sen, ale reálná očekávání tak vysoká nejsou s ohledem na výsledky z prozatímního průběhu zimy,“ podotýká.

Přesto doufá, že Martin Jakš a Lukáš Bauer zúročí své zkušenosti a naladí formu, zbytek družstva pak může zlepšit atmosféru – za pět týdnů se ale neudělají zázraky. „Mým přáním je, aby si všichni závodníci, kteří budou na MS, zajeli nejlepší výsledek sezony,“ říká.

Běžecké lyžování bylo od začátku jeho koníčkem, většina jeho aktivit se pohybuje kolem sportu a je rád, že se mu sport neznechutil. Vyrazit si s kamarády na běžky pro něj znamená stále relax, ale i se svými svěřenci se snaží být co nejvíce na lyžích. „V poslední fázi soustředění jsem byl nejvíce unavený,“ usmívá se.


Nejdelší běžecký závod se jezdí na severu Finska. Závod měří 230 km, účastní se ho i Češi. Poprvé se běžel před 100 lety po sázce místních polárníků, že za jeden den dojedou od vedlejší vesnice a zpět. „Je to o hlavě, strávíte na běžkách celý den a nesmíte přestat,“ přibližuje Martin Koukal.

Běžecký sport se za poslední roky výrazně zprofesionalizoval, ve Světovém poháru došlo ke změnám, která ale nevnímá nejlépe – tratě se zkrátily, řeší se marketing a televizní přenosy tak, aby to bylo kratší. „Doteď jsem nevydýchal to, že byla zrušená padesátka s intervalovým startem. Teď se jezdí hromadně a pro mne jako odborníka je závod poměrně nudný,“ namítá.

Kromě reprezentace figuruje i v projektu Českého olympijského výboru s názvem Duální kariéra, jehož cílem je připravit sportovce na konec kariéry. „Nejlépe je, když se sportovec na ten okamžik připravuje delší dobu, od začátku kariéry,“ vysvětluje s tím, že druhá kariéra v rámci sportu trvá déle než ta první sportovní, na to by měl být člověk připravený.

Padestáka s intervalovým startem se na Světovém poháru už nejezdí. To se nelíbí Martinu Koukalovi. Proč? Poslechněte si celý rozhovor. Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , prh
Spustit audio