Ondřej Vetchý musel zhubnout. Chtěl jsem, aby byl menší chlapák, říká Jan Svěrák o filmu Po strništi bos

6. červenec 2017

Už 17. srpna do kin vstoupí další snímek z dílny autorského dua Jana a Zdeňka Svěrákových. Jmenuje se Po strništi bos a dějově předchází Obecné škole. „Lidé se mě ptají, jak během natáčení mohu vydržet s tolika dětmi a nezbláznit se. Vycvičily mě včely: lítají kolem mě, bzučí… a já se přesto musím soustředit,” směje se režisér Jan Svěrák v rozhovoru s Janem Pokorným.

Československo, období protektorátu. Rodina osmiletého Edy opouští Prahu, aby na venkově u příbuzných našla nový domov. Eda má před sebou nelehký úkol: najít a obhájit své místo v místní klukovské partě.

Snímek Po strništi bos znovu oživuje postavy z oblíbené Obecné školy: jen tentokrát o pár let mladší. Diváci se tak opět setkají s filmovým alter egem Zdeňka Svěráka Edou, ale i s jeho rodiči, které si v Obecné škole zahráli samotný Zdeněk Svěrák a Libuše Šafránková.

Tereza Voříšková chtěla být mateřštější. Tak přibrala

Jejich role se v Po strništi bos zhostili Ondřej Vetchý a Tereza Voříšková. A jak říká Jan Svěrák, zhostili se jí se ctí.


Ondřej Vetchý kvůli roli zhubl 10 kilo. Chtěl jsem nejen to, aby vypadal hubenější, ale také aby vypadl ze své životní role, aby přestal být chlapákem.JAN SVĚRÁK

„Ondřej Vetchý kvůli roli zhubl 10 kilo. Chtěl jsem nejen to, aby vypadal hubenější, ale také aby vypadl ze své životní role, aby přestal být chlapákem,” vysvětluje Jan Svěrák.

„Uvažoval jsem i o tom, že bych jeho roli hrál já. Mám určitou zkušenost od Filipa Renče, kde se vždy na jeden záběr objevím, a drzost mám velkou. Ondra Vetchý je ale herec a zahraje to líp, a navíc se na něj diváci koukají raději,” říká s nadsázkou Jan Svěrák.

Ondřej Vetchý kvůli filmu zhubnul, naopak Tereza Voříšková, která hraje roli Libuše Šafránkové z Obecné školy, prý 10 kilo přibrala. „Sice jsem si ničeho nevšiml, ale po natáčení mi přiznala, že nabrala několik kil. Prý si chtěla připadat mateřštější, usedlejší,” říká.

Poslechněte si záznam celého rozhovoru: kliknutím na odkaz v tomto článku nebo v iRadiu.

autor: als
Spustit audio