Zemřela princezna Diana kvůli vztahu s muslimem? Pozadí konspirační teorie vysvětluje Milan Kocourek

30. srpen 2017

Před dvaceti lety tragicky zahynula britská princezna Diana, označovaná také jako „princezna lidských srdcí“. A Britové na ni nezapomněli. „Připomenou si ji v mnoha pořadech v rádiích a televizi, uskuteční se řada koncertů a dalších událostí,” říká v rozhovoru s Lucií Výbornou spolupracovník Českého rozhlasu v Londýně Milan Kocourek.

„Ta zpráva byla šokující,” vzpomíná Milan Kocourek na 30. srpen 1997. A přestože byl tehdy Buckinghamský palác mezi prvními, kdo veřejně vyjádřil nad smrtí Diany lítost, netrvalo dlouho a začaly se objevovat první konspirace.

Podle mnoha z nich měla za smrtí Diany stát britská zpravodajská služba, která se údajně měla pokoušet zabránit sňatku princezny s Dodim Al-Fayedem. „Zpráva, že se Diana stala obětí konspirace, se objevila opravdu brzy. Jak se ale zjistilo, pocházela ze zdrojů kolem otce Dodiho.”

Navzdory tomu tato teorie přežívá dodnes. A možná se není čemu divit. „To, že by si Diana vzala muslima, bylo tehdy jen obtížně představitelné. Mnozí v Británii by to považovali za naprosto nepřijatelné. Dokonce kolovaly zprávy, že je Diana s Dodim těhotná, což nakonec soudní koroneři vyvrátili,” říká Milan Kocourek.

Vyšetřování smrti princezny Diany trvalo dlouhé tři roky. „Francouzi dost brzy přišli s výsledkem, že za nehodu mohl opilý řidič. Poté se ale do vyšetřování vložila britská policie, která se ptala, zda nehodu způsobili fotografové, kteří auto s Dianou pronásledovali,” říká.

Princezna Diana a princ Harry

Britové milují sexuální lahůdky

V souvislosti s dvacátým výročím smrti princezny se objevila řada nových dokumentů připomínajících život i smrt „princezny lidských srdcí”. Jedním z nich byl i dokument Diana vlastními slovy, který nedávno odvysílal Channel Four.

Diana v něm otevřeně mluví o svém nevydařeném manželství s princem Charlesem, a jak Milan Kocourek potvrzuje, takovéto praní špinavého prádla Britové doslova milují. „Britové jsou na něco podobného specialisti, sexuální lahůdky jsou mezi Brity na programu každý den,” říká.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.