Viktora Preisse jsem kvůli Dabing Street musel vydírat, přiznává režisér Petr Zelenka

25. leden 2018

Psal se prosinec 2012 a Dejvické divadlo nastudovalo novou hru. Jmenovala se Dabing Street, měla obrovský úspěch a dnes se její tvůrci se stejnojmenným seriálem snaží prorazit i na televizních obrazovkách. „S něčím takovým jsem při psaní nepočítal,” přiznává autor hry, režisér a scenárista Petr Zelenka v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Dvanáctidílná Dabing Street je jeho seriálovým debutem. „Chtěl jsem si vyzkoušet seriál,” vysvětluje a zároveň přiznává, že velkou roli v jeho rozhodnutí vytvořit televizní adaptaci úspěšné hry měl i odkaz jeho tatínka, velkého seriálového autora. „Vlastně pro mě bylo nemožné si to nevyzkoušet.”

Psát seriály v dnešní době není podle Petra Zelenky nic pro slabé nátury. „Dřívější autoři měli štěstí, že televize byla mladá a autoři nesoutěžili s takovým množstvím archivních pořadů, s jakým dnes soutěžíme my,” vysvětluje.


Příběhy obyčejného šílenství nepovažuji za příliš úspěšnou adaptaci hry. A že se divákům líbily? Autor to má jinak. Původní divadelní hra měla kouzlo, které film ztratil. Petr Zelenka

Uspět v televizi je dnes totiž mnohem těžší. „Dnes soutěžíme s Panem Tau, Návštěvníky… Programové oddělení České televize vám to dovede velmi přesně vyčíslit. A když zjistíte, že čtyřicet let starý pořad má větší sledovanost než váš, je to trochu depresivní,” přiznává scenárista.

Seriál Dabing Street, který v současnosti vysílá Česká televize, přišel hned s několika originálními novinkami - například obsadil známé tváře do takzvaných „cameo rolí”, které jsou v amerických filmech relativně časté, v českém prostředí už o dost méně.

02830394.jpeg

Právě v Dabing Street se ale herci v situacích, kdy „hrají” sami sebe, objevují velice často. A jsou mezi nimi i taková jména jako Viktor Preiss, Jiří Bartoška nebo Vilma Cibulková. Došlo prý mezi nimi k něčemu, jako je „přirozený výběr”.

„Hodně lidí je odmítalo, dost herců si to totiž bere osobně. A například Viktora Preisse jsem zase musel trochu vydírat, protože mi Knoflíkáře kdysi odmítl a pak toho litoval. Připomněl jsem mu to s tím, aby opět nelitoval,” usmívá se Zelenka.

autoři: lvb , als
Spustit audio