Lubomír Brabec

10. březen 2008

Hostem pondělního Dopoledního Radiožurnálu byl kytarista a sportovec Lubomír Brabec. Které skladby mu zlepšují náladu? Co ho přitahuje na adrenalinových sportech? A proč pořádal koncerty na Antarktidě? I na to se ho Lucie Výborná ptala mezi 10. a 11. hodinou. V úterý 11. března bude hostem herec a dabér Michal Pavlata.

Koncertní kytarista Lubomír Brabec je kromě svých pódiových vystoupení známý i svou láskou k Antarktidě. Na tomto netradičním místě dokonce uspořádal koncert. "Antarktida je neskutečně mystický kontinent. Už jako malé dítě jsem si četl knížky o tom, jak polárníci vyráží na různé výpravy, a vždycky jsem si přál to zažít," přiznal se ke svým dětským snům Lubomír Brabec. Přání se mu splnilo, když se potkal s polárníkem Jaroslavem Pavlíčkem. Ten prý přišel i s myšlenkou společné expedice a s myšlenkou na uspořádání koncertu na tomto netradičním místě.

"Říkal jsem si, že to je neskutečně bláznivý nápad. To tam budu hrát v rukavicích tučňákům? Vůbec jsem nevěděl, že tam je tolik stálých stanic s lidmi," zavzpomínal na své první reakce Lubomír Brabec.

"Ti lidé tam mají jediný problém. Nemají na stanicích žádnou kulturu. Je tam omezená i komunikace s okolním světem. Ta je možná jen přes počítače. Neexistují tam mobilní telefony ani rádia," popsal život na polární stanici Brabec. Koncert českého kytaristy tak byl pro vědce a výzkumníky velkým zážitkem. Za dva roky jim proto přijel zahrát znovu.

Lubomíra Brabce Antarktida natolik očarovala, že se na ni pak vrátil ještě několikrát. Při jedné z cest zvolil dokonce i dobrodružný styl dopravy. S kamarády dojel na místo plachetnicí z Jižní Ameriky. "Aby toho nebylo dost, tak jsme se tam pak i potápěli," doplnil své adrenalinové zážitky z Antarktidy koncertní kytarista Lubomír Brabec.

S muzikou začínal zhruba v šesti letech, a to na housle. Ke kytaře se dostal až ve čtrnácti. "Měl jsem štěstí na výborného učitele, pana Knoblocha, který mi ukázal krásy klasické kytary a klasické muziky," zavzpomínal ve vysílání Radiožurnálu Brabec.

Ten okamžik mu prý zcela proměnil i osobní život. Začal se například učit i ve škole. "Já jsem do té doby byl strašný kvítko. Propadal jsem, z čeho se dalo. Měl jsem i trojku z chování," přiznal se posluchačům i moderátorce Lucii Výborné Lubomír Brabec. Všechny známky si ale prý velmi rychle opravil a dostal se tak později bez problémů na konzervatoř. "Muzika mi tak doslova zachránila život," uvedl Lubomír Brabec.

Kromě svých muzikantských dovedností je kytarista Lubomír Brabec známý svou zálibou v adrenalinových sportech. Mezi jeho koníčky tak patří například kanyoning, sjíždění divoké vody na kajaku, jachtaření nebo potápění. Bylo mu ale někdy při jeho nebezpečných kouscích opravdu zle? Zažil nějaký zlomový okamžik, měl někdy strach? "Když pominu mořskou nemoc, bouře a podobné už běžné věci, tak jeden takový okamžik určitě byl," přiznal se moderátorce Lubomír Brabec.

Při plavbě z Antarktidy se prý s kamarádem dostali na rozbouřené moře. Jelikož na bílém kontinentu platí povinnost odvézt si z místa všechny své odpadky, měli na lodi připevněný i sud s tímto nákladem. "V jednom okamžiku nám spláchla právě tento sud větší vlna," vzpomínal Brabec. "Byl naštěstí přivázán, a tak plaval na provazech vedle lodi. Kamarád se nad něj naklonil, aby ho přitáhl. Jenže další vlna spláchla i jeho," popisoval dramatickou příhodu kytarista. Lubomír Brabec pro kolegu okamžitě spěchal. "Byl jsem až po krk v ledové vodě. Tehdy jsem měl opravdu strach," přiznal muzikant. Nakonec prý vytáhl nejen kamaráda, ale společně i onen sud s odpadky.

Záznam celého rozhovoru s Lubomírem Brabcem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autoři: mmk , jpt
Spustit audio