Mnislav Zelený

5. červen 2008

Čtvrteční Dopolední Radiožurnál hostil etnografa, cestovatele a bývalého velvyslance v Kolumbii Mnislava Zeleného. Přiblížil život indiánů v Amazonii i to, jak se mu podařilo s nimi navázat přátelství. S Lucií Výbornou si povídal o objevení nového amazonského kmenu, o šamanismu a také prozradil, jak přišel ke svému jménu Atamana. V pátek 6. června bude hostem rybář a moderátor Jakub Vágner.

Nedávno světem oběhla zpráva, že brazilská organizace na ochranu domorodých kmenů FUNAI objevila amazonský kmen, se kterým ještě civilizace nepřišla do styku. Co si o tom myslí etnograf Mnislav Zelený. "Nejlepší by bylo, kdyby se na ně zapomnělo. Jakýkoliv objev - ať už je to indiánského kmenu, uranu, zlata, smaragdů či diamantů - je vždycky špatná zpráva pro ně a dobrá pro nás. Oni nás nepotřebují, my potřebujeme jejich obrovské území. Navíc Amazonie má spoustu zdrojů všeho možného a my se po tom pídíme. Trend vyhánění domorodých indiánů z jejich území je neustálý, uvedl Mnislav Zelený, který uskutečnil mnoho výprav mezi jihoamerické indiány, žil s nimi řadu měsíců a napsal o nich mnoho knih.

Jaké jsou možnosti dostat se na indiánská území? "Organizace FUNAI už před řadou let vyhlásila tvrdé zákony, podle kterých nikdo bez jejího povolení nesmí vstoupit na indiánská území. Spousta lidí se tam ale dostává načerno. Zádrhel je i s tím, že nadnárodní korporace vždycky najde cestu jak se tam dostat a indiány vyhnat. Jsou tam i hledači diamantů, kteří si vytvořili polovojenské sdružení a indiány likvidují," přiblížil etnograf. "Před 40 lety se říkalo, že do konce století nebude v Amazonii ani noha. Amazonie je ale silná, je to obrovská masa a my i když ji ukusujeme, tak ona se nedá. A indiáni mají obrovskou schopnost přežití. Nechtějí bohatnout, nestoupají po vývojové křivce nahoru a nemají kam spadnout. Kdybychom je nechali na pokoji, oni přežijí i nás," řekl host.

Mnislav Zelený žil řadu měsíců mezi amazonskými indiány. Jak sám řekl, patří mezi ně. Jak je těžké získat jejich důvěru? "Musíte denně splňovat představu, že jste dobrý a správný. Že máte pokoru žít s indiány a přijímáte jejich způsob života. Musíte přijmout i jejich gastronomii - například jíst kobylky motýly či červy - to k tomu patří," přiblížil etnograf, který přijal u kmenu Jawalapitiů indiánské jméno Atamana, což znamená zelený list jednoho druhu palmy.

Záznam celého rozhovoru s Mnislavem Zeleným si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: kbr
Spustit audio