Pavel Pavel

23. červenec 2008

Hostem středečního Dopoledního Radiožurnálu byl vědec, cestovatel a také dobrodruh, jehož jméno obletělo svět a stále vyvolává zájem. Jde o ing. Pavla Pavla, který si s Lucií Výbornou povídal nejen o své nynější politické kariéře, ale především o přesouvání obřích soch moai na Velikonočním ostrově. Vysvětlil také, co je to viklan a přiblížil přesunutí jednoho čtyřicetitunového na Domažlicku. Ve čtvrtek 24. července bude hostem motorkář a kaskadér Mirek Lisý.

V úvodu Pavel Pavel krátce přiblížil svůj vstup do politiky. "Po revoluci jsem byl oslovován různými politickými stranami, abych vstoupil do politiky. Zpočátku jsem to odmítal, ale pak jsem si řekl, že je to příležitost něco ovlivnit. Kývl jsem tedy na nabídku a vyneslo mi to funkci místostarosty ve Strakonicích," přiblížil Pavel, který se ale i nadále věnuje svému koníčku. Před několika dny se pustil do přesunutí zborceného čtyřicetitunového viklanu, kterému se říká Čertův kámen. "Viklan je kámen, který se kývá nebo otáčí na původním skalisku, od kterého se díky erozi a času oddělil. Co se týče Čertova kamene, nevíme, kdy spadl a jestli se kýval. Před pěti lety jsme udělali průzkum, jestli ho můžeme vrátit do původní polohy, kterou známe jen z vyprávění. Tentokrát jsem se rozhodl použít moderní hydraulickou techniku a vyzkoušet ji na mechu, jehličí a oblém kamení," vysvětlil Pavel.

Pavel Pavel rozlišuje podle svých slov dva transporty. "Komerční - což jsou například výrobní haly, banky či atomová elektrárna. Tomu druhému říkám romantické. To jsou například kapličky či viklany," přiblížil Pavel, kterého jeho koníček přivedl až na vzdálený Velikonoční ostrov, kde 'rozchodil' obří sochy moai. "Staré legendy vyprávějí, že sochy chodily kývavým pohybem. Já jsem si v roce 1981 doma vyrobil sochu moai zhruba 4 a půl metru vysokou a 12 tun těžkou a tu jsme s kamarády stěhovali," uvedl Pavel, který se pak v roce 1986 dostal s výpravou Thora Heyerdahla na Velikonoční ostrov, kde svou teorii o pohybu soch moai obhájil.

Jméno Pavla Pavla je také spojeno se Stonehenge, což je kruhový kamenný monument v Jižní Anglii. "Stonehenge je umělý výtvor zhruba 4 tisíce let starý - je to náboženská stavba. Je to úchvatný moment. Když jsem k tomu přicházel, tak jsem si říkal: 'No nazdar, s tím se asi nedá ani hnout.' Britové hovoří, že ty kameny tam museli dostávat stovky lidí. My jsme dělali první pokus s třiceti osobami - dělali jsme ho asi půl roku. Nakonec vlastní pokus proběhl s deseti lidmi. V klidu jsem to zvládli. Když to viděl pan Davison - odpovědný za pravěkou Anglii - řekl, že budou muset změnit učebnice archeologie," uvedl Pavel.

Záznam celého rozhovoru s Pavlem Pavlem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: kbr
Spustit audio