Jaroslav Němeček

S moderátorkou Lucií Výbornou si v úterý přišel popovídat kreslíř známého Čtyřlístku Jaroslav Němeček. Posluchačům prozradil, jak se zrodil tento legendární komix, z čí hlavy pocházejí jména oblíbených postaviček Bobíka, Fifinky, Myšpulína a Pindi nebo zda se fandové dočkají celovečerního filmu. Ve středu 6. srpna bude hostem Konstantina Hlaváčková, historička módy.

Co by se stalo, kdyby si kreslíř Jaroslav Němeček zlomil ruku? "Je to jeden ze špatných snů, které v redakci Čtyřlístku panují. To by bylo velice smutné," uvedl Jaroslav Němeček. Doplnil ale, že redakce má v šuplíku k dispozici jeden Čtyřlístek, který je připravený "zaskočit", kdyby se něco stalo.

Je pravda, že tvůrci vymysleli Čtyřlístek u lahve vína? "Je to tak. V roce 1969 jsme se s manželku byli podívat ven, podívali jsme se na zcela jiné časopisy, než byly u nás. Tak jsem si říkal, že to bychom u nás uměli také. Nemusíme se těšit na to, až uvidíme něco ze Západu. Tak jsme si sedli s manželkou a začali jsme přemýšlet, pro jakou věkovou skupinu by to mělo být. Za to odpoledne jsme vymysleli čtyři figurky, i jsme je pojmenovali," přiblížil Jaroslav Němeček.

Koncem 80. let měl Čtyřlístek náklad dvě stě tisíc výtisků. Mohl to být i nástroj propagandy. Chtěl to někdo po redakci časopisu? "Ne. Čtyřlístek jsou naštěstí zvířátka, a ta mohou jít těžko do prvomájového průvodu nebo s pionýrskými šátky. Nevypadalo by to asi dobře. Byly tam jiné tlaky. Tím, že náklad byl mimořádný, tak v té redakci, ve které čtyřlístek vycházel, měli problémy, protože každé nakladatelství mělo určené tuny papíru, takže Čtyřlístek ukrádal jiným. A protože nakladatelství tisklo i politickou literaturu, tak to vlastně ukrádalo Leninovi," dodal Jaroslav Němeček.

autor: vij
Spustit audio