Čestmír Císař

21. srpen 2008

Do studia Radiožurnálu ve čtvrtek zavítal jeden z hlavních představitelů Pražského jara 68, sociolog, historik a bývalý politik Čestmír Císař. S moderátorkou Lucií Výbornou mluvil o tom, jak se s odstupem času dívá na tehdejší události, co by udělal jinak nebo o tom, jak se v průběhu doby změnila mnohá z nepsaných pravidel, jež v politice fungují napříč režimy.

V současné době nelze minut média nebo výstavy, aniž by člověk neviděl nějaké dobové fotografie nebo výpovědi. Co to s vámi dělá po 40 letech? "Vzpomínám na to jako na jednu z nejkrásnějších dob svého života, velice dlouhého a dramatického. Vzbudí to ve mě takové pocity, že to bylo poprvé v dějinách, co jsem zažil na vlastní kůži přízeň ohromného množství našich lidí, obyvatelstva, kteří nás všude vítali. To byla doba, kdy lidé měli ohromné představy, a oprávněné představy o programu demokratizace systému, který u nás existoval," uvedl Čestmír Císař.

Nápisy z roku 1968 - Volte čest, mír a Císaře byly na omítkách pražských domů zřetelné ještě před několika lety. Čestmír Císař patřil mezi nejpopulárnější politiky Pražského jara. Byl také kandidátem na prezidenta. Překvapila ho kandidatura po návratu z diplomatické mise v Rumunsku? "Doslova mi spadla na hlavu. Vrátil jsem se z Rumunska byv povolán Alexandrem Dubčekem, abych se zase ujal své někdejší specializace, to znamená, abych mu pomáhal v jeho týmu na úseku vědy, vzdělanosti... Když mě povolal zpět 20. března, druhý den 21. března abdikoval Antonín Novotný a 22. března za mnou přišla delegace tehdejšího Svazu mládeže, že mě navrhuje za jednoho z kandidátů, byl jsem dva dni v Praze a takovéhle překvapení, takže na to vzpomínám jako když do mě hrom uhodí," vzpomněl Čestmír Císař.

Co se mu poprvé prohnalo hlavou, když dostal do ruky dokument 2000 slov? "Překvapil mě asi stejně tak jako ta prezidentská kandidatura, protože ráno mi přišly na stůl noviny a četl jsem tam 2000 slov.... Kdy jsem si to přečetl, tak trochu mě mrzelo, protože v rezortu jsem měl také média. A s novináři jsem pravidelně komunikoval. Trochu mě překvapilo, že hoši mi nic neřekli, že něco takového připravují," dodal Čestmír Císař.

autor: vij
Spustit audio