Václav Mertin

1. září 2008

V pondělí byl hostem Dopoledního Radiožurnálu dětský psycholog Václav Mertin. Co všechno se mění v životě našich potomků nástupem do školy? Existuje zaručená rada, jak si u dětí získat respekt přirozenou formou? A umí naše společnost docenit roli pedagogů? Také na to se moderátorka Lucie Výborná ptala Václava Mertina.V úterý 2. září bude hostem ombudsman Otakar Motejl.

PhDr. Václav Mertin pracuje na katedře psychologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a pravidelně publikuje v pedagogických periodikách. V první školní den poradil rodičům nastávajících žáků, jak se vypořádat s životním předělem, který pro děti znamená přechod od předškolního věku do 1. třídy základní školy. "O tom, jestli bude dítě úspěšné, rozhodujeme zejména my," tvrdí Mertin. Rodiče i učitelé by měli přizpůsobit požadavky kladené na dítě jeho schopnostem. "Musíme ho učit na té úrovni, na které ono je, a pak mu klidně můžeme dávat jedničky."

Václav Mertin zmínil, že celý systém školství by se měl více individualizovat tak, aby byl přístupný dětem na různých úrovních. Do první třídy by měly až na nepatrné výjimky chodit všechny děti a škola by se jim měla přizpůsobit. Tím by se vyřešil problém velkého počtu odkladů povinné školní docházky.

Lucie Výborná se ptala také na generaci rodičů dnešních dětí: "Jsou současné malé děti více opatrované a my více paranoidní než byli naši rodičové?" Václav Mertin si myslí, že větší ostražitost je pochopitelná, souvisí s dobou a s tím, že rodiče jsou dnes informovanější. "Poměry se změnily a požadavky na vzdělání a na výchovu se také mění. Dnešní rodiče se mnohem víc zajímají o své dítě, a z toho pochopitelně vyplývají různé souvislosti," uvedl Mertin, který tvrdí, že nové době by se měl přizpůsobit i obsah výuky. Dnes je zbytečné učit se například přítoky řek, když se taková informace dá snadno najít na internetu. Mnohem důležitější je naučit se chovat ve společnosti a k druhým lidem, což je mnohdy obtížnější záležitost.

Na otázku, jak se změnila úloha a funkce školy a proč učitelé ztrácí úctu a respekt nejen u žáků, ale i ve společnosti, doktor Mertin odpověděl: "Musíme si znova nově uvědomit, co nám škola a pedagog může přinášet, a potom, až si to uvědomíme, tak úloha učitele stoupne. Bohužel zatím to nevidím úplně růžově."

Záznam rozhovoru s Václavem Martinem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio