Jiří Macháček

22. září 2008

V době finančních krizí a politických kauz osvěžil úterní vysílání Radiožurnálu svým osobitým humorem herec Jiří Macháček. Vyprávěl nejen o nejnovějším filmu Nestyda, který natočil s Janem Hřebejkem, ale také o svém působení v divadle Sklep a o hudební kariéře, kterou zažívá jako zpěvák skupiny Mig 21. Ve středu 24. září bude hostem radiolog Jan Peregrin.

Vystudovaný právník, nyní však herec, zpěvák, moderátor a velký mystifikátor Jiří Macháček prozradil posluchačům okolnosti vzniku svého zatím posledního filmu Nestyda, kde hraje hlavní roli. Postava Oskara vznikla na základě autobiografických povídek Michaela Viewegha a herec měl právo přidat své postavě některé vlastní repliky. Moderátorku Lucii Výbornou zajímalo, jak se její host staví k filmové kritice. "Kritika je dobrá, když je nějakým způsobem inspirující a konstruktivní. Určitě mě zajímá, ale ne zase moc," uvedl herec.

A jak je na tom Jiří Macháček s divadelním herectvím? Kromě dvouleté spolupráce na improvizovaných představeních Jaroslava Duška a občasného účinkování v legendárních Besídkách divadla Sklep měl herec příležitost zahrát si ve Formanově Dobře placené procházce. Proč odmítl? "To není tak, že bych odmítl Miloše Formana, to by byla idiocie. Mně se prostě nechtělo do Národního divadla. Mám pocit, že je to spíš muzeum než divadlo, a také je to úplně jiný směr, než kam vedou mé kroky. Ale možná jsem to odmítl ze strachu, že bych to nedokázal," přiznal Jiří Macháček.

Další z hercových aktivit, skupinu Mig 21, brali lidé zpočátku jako recesi. Jak to vnímal Jiří Macháček? "Já jsem to bral tak, že jsem si splnil klukovský sen mít kapelu a hlavně prostě šlo o ty ženský, protože s kytarou se dívčí srdce otevírají rychleji a od těch srdcí je k dělohám jenom kousek. Tohle už teď sice neřeším, ale když vzniknul záměr mít kapelu, tak tohle byl hlavní důvod."
Letos se Jiří Macháček s Migem 21 chystá na velké ekologické turné s recyklovanými hudebními nástroji, sestavenými z kusů nalezených v popelnicích. V pražské Lucerně vystoupí navíc jako bonus skupina myslivců a letušek. Turné začíná v Jablonci nad Nisou a slova Jiřího Macháčka dokládají, že se máme na co těšit.

Záznam rozhovoru s Jiřím Macháčkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio