Dušan Drbohlav

13. říjen 2008

Hostem Radiožurnálu byl v pondělí odborník na migraci obyvatelstva docent Dušan Drbohlav z Univerzity Karlovy v Praze. Posluchačům vyprávěl, v čem je Česko pro přistěhovalce zajímavé, jak se cizinci integrují do naší společnosti a jaké jsou největší problémy ilegální imigrace. V úterý 14. října bude hostem polárník Miroslav Jakeš.

Vedoucí Katedry sociální geografie a regionálního rozvoje Dušan Drbohlav vysvětlil, z jakého důvodu se do České republiky v minulém roce přistěhoval rekordní počet cizinců a proč jsme ze všech postkomunistických zemí pro imigranty nejatraktivnější teritorium. "Jsme opravdu dobrým místem k životu?" ptala se moderátorka Daniela Karafiátová. "Vše je relativní. Jsme dobrým místem k životu pro mnohé, jejichž životní standard je nižší než náš. Česko se z hlediska pracovní migrace skutečně nemůže rovnat s žádnou jinou postkomunistickou evropskou zemí. To je dáno stabilním politickým klimatem a poměrně dobře šlapající ekonomikou. Navíc existuje poptávka po pracovních silách, které na domácím trhu chybí," odpověděl Dušan Drbohlav.

Pro uprchlíky i legální přistěhovalce je Česká republika zajímavá také proto, že je součástí Evropské unie, a zároveň je stále geograficky a kulturně blízká zemím bývalého východního bloku, které jsou na tom o poznání hůře. Nejvíce přistěhovalců k nám tradičně přichází z Ukrajiny, Slovenska, Vietnamu, Ruska a Polska. Loňský historicky největší počet imigrantů ale podle Dušana Drbohlava mnoho neznamená, neboť velká část přistěhovalců přichází jen na rok a poté pokračuje do jiných zemí. V poslední době přibývá Ukrajinců, kteří odcházejí do Portugalska nebo Itálie, kde si vydělají více.

Docent Drbohlav, který napsal publikaci o ukrajinské menšině v ČR, se zabývá také tím, jak se cizinci integrují do naší společnosti. Mnoho pracovníků z východu u nás setrvá několik let a pak se vrací domů. Většinu svého života tráví na cestě a neusazují se. Ale překvapivě dobře se u nás adaptovali Vietnamci, kteří zde založili své sociální sítě, a i když jsou spíše uzavřenou komunitou, tak ekonomicky se integrují velmi dobře.

"Většina cizinců k nám jezdí vyplnit mezery na trhu práce a vykonávají práce špatně placené, které nejsou atraktivní ani pro tuzemské nezaměstnané. Není to tedy tak, že by brali místním lidem práci," soudí Dušan Drbohlav, podle kterého spočívají problémy s cizinci spíše v nelegální migraci, která bývá spojená s kriminální činností. "Ilegální migrace je zabudována ve struktuře moderního kapitalismu. Poptávka po nelegální levné pracovní síle tady vždy bude a to je ten problém," doplnil Dušan Drbohlav.

Záznam rozhovoru s Dušanem Drbohlavem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio