Rudolf Krautschneider

13. listopad 2008

Ve čtvrtek byl hostem Dopoledního Radiožurnálu mořeplavec Rudolf Krautschneider. Muž, který v raccích spatřuje převtělené duše mrtvých námořníků, tvrdí, že mořeplavci nejsou novodobí hrdinové - i když se oni sami často právě tak prezentují. Přesto je podle něj mořeplavba fascinující. V čem spatřuje Rudolf Krautschneider skutečnou svobodu? A proč se podle něj může mořeplavcem stát každý? V pátek 14. listopadu bude hostem šansoniérka Hana Hegerová.

Rudolf Krautschneider je muž, který se po světových mořích plaví již desítky let. Podle Lucie Výborné svým vzezřením připomíná biblického Noema. Během života postavil již několik lodí, z nichž nejznámější jsou Polárka a Viktoria, píše knihy o lidech, které na cestách potkal. A věří tomu, že se duše mrtvých námořníků převtělují do racků. Do racků chechtavých - protože námořníci prožili veselý život.

"Na moři je ten, kdo tam chce být. Každý má šanci, ale málokdo ji dokáže využít," tvrdí Rudolf Krautschneider a dodává: "Kdo přepluje rybník, přepluje i moře. Kdo přepluje moře, přepluje i oceán. Kdo přepluje oceán, může plout kolem světa." On sám začal lodě stavět na řece Dyji, jelikož pochází ze Znojma. První loď, s níž chtěl v šestnácti letech obeplout svět, mu rozkradli rumunští venkované. Dnes je jim vděčný - tenkrát by prý na cestu kolem světa ještě neměl schopnosti.

Rudolf Krautschneider tvrdí, že si vždy připadal svobodný. Nikdy se nenechával spoutávat ani systémem, ani případným finančním nedostatkem. "Každý člověk, pokud chce být šťasten, by měl žít ve stavu drobné nouze," vysvětluje svůj postoj k penězům mořeplavec. "To nejhorší, co můžeme udělat svým dětem, je zajistit jim nouzi z nadbytku. Když žijete ve stavu mírné nouze, tak když odečtete alkohol a cigarety, zjistíte, že máte každý rok na to, abyste vypluli na moře, a vlastně to ani neznamená snížení životní úrovně. Všechno je otázka priorit. Všichni žijeme v nadbytku, takže všichni máme na mořeplavbu nebo na svoje koníčky."

V Dopoledním Radiožurnálu posluchačům vyprávěl mimo jiné i o tom, že jeho velkým snem je postavit pro každý dětský domov pirátskou nebo vikingskou loď. Jedná se o projekt, kterého se může každý posluchač zúčastnit osobně. Jak tedy Rudolfa Krautschneidera kontaktovat? To se dozvíte, poslechnete-li si záznam celého rozhovoru s českým mořeplavcem. Stejně jako se dozvíte například i to, jak je možné zažívat mořskou nemoc z pohodlí domova či proč si Rudolf Krautschneider myslí, se ženy na moře hodí víc než muži.

Záznam celého rozhovoru s Rudolfem Krautschneiderem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio