Miroslav Zikmund

9. prosinec 2008

Hostem úterního Dopoledního Radiožurnálu byl Miroslav Zikmund. Legendární cestovatel a spoluautor mnoha cestopisů nemluvil pouze o své nové knize Past na rovníku, ale vzpomínal i na roky strávené na cestách po různých zemích světa. Sám sebe označuje za posedlého cestováním. "Víte, právě posedlost je ten správný motor." Ve středu 10. prosince bude hostem herec Miroslav Donutil.

To, že chtějí cestovat, věděli Miroslav Zikmund a jeho nerozlučný společník Jiří Hanzelka již během Protektorátu. Své záměry tajili dokonce před vlastními rodiči. A když nakonec Miroslav Zikmund odhalil své plány na cestu po Africe mamince, vyprovodila jej se slovy: "Jste oba dospělí. Jeďte."

Miroslav Zikmund byl jako cestovatel vždy připraven, nikdy nešel spát, dokud nedopsal své poznámky a postřehy z předešlého dne, fotoaparát měl vždy po ruce. "Ale bez výměnné optiky," připomíná se vzpomínkou na svou první cestu Miroslav Zikmund. "Takže když jsme chtěli vyfotit třeba slona, museli jsme se k němu blížit pomaloučku, polehoučku, aby nám třeba tím chobotem neolízl objektiv."

Legendární cestovatel, který zanedlouho oslaví své 90. narozeniny, již zažil mnohé. Kolonialismus, dekolonizaci i globalizaci. Má pocit, že se svět zmenšuje? Slavný cestovatel odpovídá příkladem: zatímco před třiceti lety se například po Efesu procházeli pouze čtyři Čechoslováci, dnes se "lidé od sebe odrážejí lokty, aby ulovili co nejlepší snímek".

Souvislost tohoto tématu se střetem domorodých národů s euroatlantickou civilizací nelze přehlédnout, připomněla během rozhovoru Lucie Výborná. A právě to je pro Miroslava Zikmunda, jak přiznal, citlivé téma. Připomněl fejeton Ludvíka Vaculíka, jehož poselství zní: "Autem do pouště? Tak jedině na velbloudu." "A měl svatou pravdu," dodává cestovatel. "Ať to byli misionáři či lidé, kteří se snažili vnutit místním národům jiné přesvědčení, tak to je v podstatě znásilňování - to jsem vždy odsuzoval."

A nemá pocit, že cestopisy, které psal se svým kolegou Jiřím Hanzelkou, k něčemu podobnému ve svém důsledku přispívaly? Miroslav Zikmund použil opět příklad: "V Efesu měla průvodkyně v ruce Obrácený půlměsíc, citovala z toho Hanzelky a Zikmunda a já si říkám: Kdybychom to nebyli napsali, tak by třeba nikoho ani nenapadlo se jet do Efesu podívat. V jistém smyslu jsme tak byli spolupachateli této globalizace, aniž jsme tušili, jaké to bude mít konce."

Lucie Výborná se během rozhovoru zajímala například i o to, zda se Miroslav Zikmund domnívá, že na světě stále existují neprozkoumané oblasti - takzvané terry incognita. Ocitl se někdy legendární cestovatel v ohrožení života? A jaké jsou Zikmundovy cestovatelské plány na rok 2009?

Záznam celého rozhovoru s Miroslavem Zikmundem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.