Eva Syková

17. prosinec 2008

Ve středu byla hostem Dopoledního Radiožurnálu Eva Syková, přední česká vědkyně a ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR, která se zabývá výzkumem nervových kmenových buněk používaných při léčbě leukémie nebo rozsáhlých popálenin. Kam až dospěje medicína budoucnosti? Bude možné vytvořit nové orgány? "U těch jednoduchých orgánů ano, ale samozřejmě umělý mozek nikdy vytvořit nepůjde," podotkla Eva Syková. Ve čtvrtek 18. prosince bude hostem spisovatelka Eva Kantůrková.

Profesorka Eva Syková usilovala o funkci předsedkyně Akademie věd ČR. Jak se cítí po včerejší volbě, kde uspěl její protikandidát? "Samozřejmě to bylo zklamání, protože jsem kandidovala s tím, že bych chtěla být zvolena, ale po chvíli jsem si uvědomila, jak málo bych se mohla věnovat své vědecké práci, mezinárodním projektům a svým pacientům. Myslím, že celé řadě lidí, kteří se mnou pracují, se ulevilo, že nezmizím z vědeckého života a budu s nimi dále pracovat. Projekty, které máme před sebou, by se možná zpomalily, nebo vůbec neuskutečnily."

Doktorka Eva Syková založila Centrum buněčné terapie a tkáňových náhrad a v současnosti vede několik mezinárodních výzkumů. V čem spočívá podstata její vědecké práce? V první řadě jde o zkoumání kmenových buněk, které mají dva hlavní účinky. Buď nahrazují to, co chybí, a nebo produkují faktory, které pomohou tkáni se regenerovat a obnovit funkci. Dospělé buňky mají záchranářský efekt, zatímco embryonální buňky jsou schopny nahradit některé orgány nebo tkáně.

Tým Evy Sykové se hodně zabývá dospělými kmenovými buňkami, které již nyní dokáží zlepšit stav pacientů. Medicínou budoucnosti ale zůstává léčba s pomocí embryonálních buněk a dospělých buněk přeměněných na embryonální, s jejichž pomocí bude možné vytvořit nové orgány, tak jako ve stádiu embrya, kdy vznikají všechny orgány. I když už byl vytvořen například močový měchýř a byl oznámen experiment s průdušnicí, některé složité orgány nepůjde vytvořit nikdy.

"Mnoho lidí upírá k vašemu výzkumu veškerou svou naději. Bohužel jsou to i lidé, kterým mnoho času nezbývá. Jak se s tím vypořádáváte?" ptala se moderátorka Lucie Výborná. "Každý případ se mě bytostně dotýká, a proto je mi velmi líto, že zatím nemůžeme pomoci všem lidem. Děláme pro to výzkumně všechno, ale bohužel nemůžeme zvládnout vše najednou," říká Eva Syková, která se se svými spolupracovníky účastní například klinické zkoušky u pacientů s poraněním míchy a zabývá se i možnostmi náhrady chrupavek nebo léčby diabetu a poškození jater.

Eva Syková odpovídala na řadu otázek, které se týkaly její vědecké práce. Jak se staví k etickým problémům spojeným s odebíráním embryonálních buněk? Kam bude směřovat tkáňové inženýrství a jak bude medicína fungovat za dvacet nebo třicet let? Vizi medicíny budoucnosti v podání nejcitovanější české odbornice v oblasti přírodních věd lze vyslechnout v záznamu rozhovoru.

Záznam rozhovoru s Evou Sykovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.