Luboš Jiráň

18. únor 2009

Nejen o své nové knize zabývající se pravěkým osídlením území dnešního Česka, ale například i o archeologických objevech, které přinesla stavba pražského tunelu Blanka, mluvil středeční host Dopoledního Radiožurnálu. Tím byl totiž ředitel Archeologického ústavu AV ČR Luboš Jiráň. Ten tvrdí: "Záchranné archeologické výzkumy se sice jmenují záchranné, ale ničí památku, stejně jako ji ničí práce stavebních firem. My ji jen ničíme organizovaně a ničení dokumentujeme." Ve čtvrtek 19. února bude hostem herec a moderátor Aleš Háma.

A jak tedy spolupráce archeologů se stavebními firmami vypadá? "V průběhu stavby je prováděn archeologický výzkum formou dohledu," popisuje Luboš Jiráň. "V okamžiku, kdy stroje narazí na nějaké místo, které obsahuje archeologické nálezy nebo kde jsou zjištěny archeologické situace, tak příslušní archeologové, kteří jsou tam přítomni, tento nález zdokumentují, vyzvednou a dá se říci, že i zachrání před stavbou. Čili není to tak, že bychom kopali v tunelu, ale kopeme v místech, kde stavba vychází na povrch."

A poznají sami muži u strojů, že se právě prokopávají do hlubin pravěku? "Oni to právě nepoznají, to je problém," vysvětluje Luboš Jiráň. "Muži u strojů to poznají, pokud narazí na nějaké předměty, artefakty, relikty, u nichž je na první pohled jasné, že tam nepatří - například kostru. Ale pokud jde o pravěké sídlištní situace, jedná se o vrstvy, které jsou porušeny, a právě proto jsou tam přítomni archeologové, kteří je rozeznají."

V souvislosti s nutností archeologického dohledu při běžných stavbách Luboš Jiráň mimo jiné podotýká: "Občas se setkáváme s námitkou ze strany stavebních firem: My budeme stavět, ale když něco najdeme, tak vás samozřejmě zavoláme. Jenže pro amatéra je archeologický kontext nerozklíčovatelný. Navíc se často stává, že i když ho vidí, tak to zabetonují, aby stavba běžela rychleji."

Mezi desátou a jedenáctou hodinou dala moderátorka Lucie Výborná prostor i posluchačských otázkám. A zajímá-li vás stejně jako posluchače, kteří přes web napsali archeologovi Luboši Jiráňovi svůj dotaz, jaká jsou během staveb práva archeologů, kdy skončí práce na obchvatu Kolína nebo proč porušují někteří amatérští archeologové zákon, poslechněte si záznam celého rozhovoru v našem Rádiu na přání.

Záznam celého rozhovoru s Lubošem Jiráněm i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio