David Lukáš

25. únor 2009

O věcech, které jsou pro lidské oko neviditelné, o nanotechnologiích, v jejichž výzkumu patří naše země díky patentu na technologii průmyslové výroby nanovláken spolu s Japonskem a Spojenými státy ke světové špičce, mluvila dnes moderátorka Lucie Výborná s profesorem liberecké Technické univerzity Davidem Lukášem."Ten patent pro nás znamená obrovskou prestiž nejen v rámci České republiky, ale i celosvětově." Ve čtvrtek 26. února bude hostem cestovatel, badatel a spisovatel Arnošt Vašíček.

"Velikost nanovláken je nepředstavitelná nejen pro laiky, ale i pro odborníky, kteří se touto problematikou denně zabývají, protože lidské smysly nám z této oblasti nepředávají žádnou informaci. Nanovlákna jsou nepozorovatelná v takzvaných světelných mikroskopech. Můžeme ale použít příměrů, které nám takto drobné objekty přiblíží. Například tušíme, jak titěrné jsou bakterie v našich střevech. A z nanovláken jsme schopni vytvořit pro takovou bakterii svetr," popisuje základní rysy nanovláken David Lukáš.

Jak významný je pro Českou republiku patent na průmyslovou výrobu nanovlákenného materiálu? Podle Davida Lukáše význam patentu na technologii nanospider dalece přesahuje hranice jedné země nebo jednoho vědního oboru. Podstata patentu spočívá v převedení již známého objevu do praxe: "Technologie elektrostatického zvlákňování, které vede k výrobě vláken, je známá více než sto let, ale náš patent je schopen vyvést zmiňovanou technologii z laboratoře do průmyslového použití."

S pomocí nanovláken se dnes již dá vyrobit například téměř nezničitelné oblečení. "Jaké ale má využití například v medicíně?" ptala se svého hosta Lucie Výborná. Podle Davida Lukáše se v medicíně nanovlákenné objekty začínají používat jako takzvaná lešení respektive nosiče pro tkáňové inženýrství. Díky tomu lze mimo tělo pacienta, vypěstovat tkáň, která je téměř identická se zdravou tkání pacienta.

Mohou nanotechnologie škodit nebo být zneužity? David Lukáš si myslí, že to je otázka nejen pro technické obory, ale i pro humanitní vědní disciplíny, které by se měly zabývat tím, jestli člověk má právo vstupovat do nanosvěta, kde může ovlivňovat své bytí tvorbou umělých tkání, nebo dokonce oprav vlastního organismu tam, kde na to samotný imunitní systém nestačí. Určité nebezpečí nanočástice představují především proto, že nejsou produkovány jen technologiemi, ale mohou vznikat i při spalovacích procesech.

Je možné, že někdo český patent na výrobu nanovlákenného materiálu okopíruje? Kdo konkrétně stojí za celým projektem technologie nanospider? Má miniaturizace svoje hranice? Odpovědi Davida Lukáše, který je vedoucím Katedry netkaných textilií Textilní fakulty Technické univerzity v Liberci, naleznete v Rádiu na přání.

Záznam rozhovoru s Davidem Lukášem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio