Václav Chaloupek

5. březen 2009

Vytvořil už sto dílů večerníčků - a ne ledajakých. Jejich hlavními hrdiny totiž jsou živá zvířata. Autor Méďů, Vydrýska nebo nově i Podivuhodné cesty ježka Aladina Václav Chaloupek vysvětluje, proč točí příběhy o skutečných zvířatech: "Každý ví například to, jak vypadá ježek. Ale už méně lidí ví, že u nás existují dva poddruhy, a skoro nikdo neví, jaký je skutečný život ježků - čím se živí a co dělají." V pátek 6. března bude hostem zvukař Petr Forejt.

Jak vypadá práce filmaře s herci, kteří patří do zvířecí říše, a filmařovým pokynům tak nerozumějí? Václav Chaloupek upozorňuje, že nejobtížnější natáčení zažil právě s ježky: "S nimi byla strašná práce. Když jsme chtěli, aby šel doprava, šel doleva, když jsme chtěli, aby šel k nám, tak se otočil a utíkal na druhou stranu."

Proto není divu, že nároky kladené na zvířecí herce ze strany tvůrců večerníčku nebyly nijak přemrštěné. Režisér Václav Chaloupek potvrzuje: "Já měl na všechny ježky, kteří se v seriálu objevili, jediný požadavek. Aby se nezabalili do koule a nečekali jsme čtvrt hodiny, než se rozbalí. A Aladin byl úžasný, toho jsme mohli nosit i v ruce a byl pořád rozbalený."

Nabízí se otázka, jak dlouho v podobných podmínkách natočení třinácti dílů, které vysílá Česká televize, nakonec trvalo. Václav Chaloupek vysvětluje: "U natáčení se živými zvířaty je důležitý moment překvapení. Například ježek vám to zahraje jednou a víckrát už ne. Takže Podivuhodnou cestu ježka Aladina jsme začínali točit v červnu a končili jsme na konci října."

A kolik ježků v sérii příběhů Podivuhodná cesta ježka Aladina celkem hraje? Jak se Václav Chaloupek k natáčení se živými zvířaty vůbec dostal? A jak se mu žije na lesní hájence obklopenému zvířaty?

Záznam celého rozhovoru s Václavem Chaloupkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio