Miloš Čermák

13. březen 2009

Internet jako fenomén, který v posledním desetiletí výrazně ovlivnil chování společnosti, analyzoval v pátečním rozhovoru na Radiožurnálu novinář a odborník na trendy v českých i světových médiích Miloš Čermák. S moderátorkou Danielou Karafiátovou mluvil nejen o internetových diskuzích, chatech a sociálních sítích, ale také o dodržování autorských práv u děl publikovaných na webu. V sobotu 14. března bude hostem atlet Petr Svoboda.

"Nejsem zastáncem kritiky internetu coby semeniště nepravostí a zločinu. Vemte si, kolik se toho za posledních deset let napsalo a napovídalo například o rizicích pro děti a o pedofilech. Přitom studie na toto téma ukazuje, že těch zločinů páchaných na dětech vlastně vůbec nepřibylo, že jich je stejně jako v dobách, kdy pedofilové lákali děti na bonbóny u školy. Místo toho se to dnes děje na internetu, ale kvantitativně internet tu hrozbu nezvětšil ani nezmenšil," říká Miloš Čermák.

Úřad na ochranu osobních údajů varuje před zneužitím soukromých dat uživatelů internetových sociálních sítí jako je například Facebook. Jaký názor má na tento problém Miloš Čermák? Je to pravda, Facebook určitým způsobem ohrožuje soukromí, nicméně děláme to každý sám. Každý se může rozhodnout, jestli se k jakékoliv sociální síti přidá a také jakým způsobem ji bude využívat. Někdo může Facebook používat velmi intimně - pro pár svých známých a kamarádů. Je na rozhodnutí každého, nakolik se ve svém profilu odhalí.

"Facebook je zrovna věc, o které by se mělo mluvit s mladými, protože těm může připadat cool mít v profilu fotku z mejdanu, na které hulí trávu, ale za pět let to pro ně může být problém, když třeba začnou budovat kariéru. Digitální stopy, kterou zanecháváme na internetu, ať jsou to fotografie nebo cokoliv jiného, se nejde jen tak zbavit a může vás to provázet roky."

Podle Miloše Čermáka se dneska internet dostal do doby, kdy se velmi propojuje se skutečností. Po odeznění od reality odtržených pokusů s virtuálními světy typu Second life, kde se člověk mohl vydávat za někoho úplně jiného, přichází do módy Facebook, kde má jen velmi málo lidí nějakou fiktivní identitu. Každý je tam sám za sebe a odhaluje své soukromí, což samozřejmě může přinášet rizika.

V Británii se aktuálně řeší, zda kvůli autorským právům zpřístupňovat videa na serveru YouTube. Může se podle Miloše Čermáka něco takového stát i u nás? "Samozřejmě, je to věčný boj producentů s konzumenty. Osobně si myslím, že pokud se zablokují nějaká videa, tak se stane to, co se v minulosti stalo už několikrát. Zájemci o nepřístupný obsah se přesunou na jiné portály a budou si to brát jinde. Blokování není řešení, je to spíš jen takové gesto. Více by se mělo přemýšlet o tom, jak změnit koncept autorských práv a model toho, jak budou tvůrci odměňováni. Sám ale nevím, jak to řešit."

Záznam rozhovoru s Milošem Čermákem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.